Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ο Τραμπ πρότεινε στον Γκουαϊδό να δολοφονήσει τον Μαδούρο

αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου

Πηγή| Cubadebate

Ο Μαρκ Έσπερ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, αποκάλυψε ότι ο τότε ένοικος του Λευκού Οίκου πρότεινε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, αναφέρει το Europa Press, επικαλούμενο το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του πρώην αξιωματούχου.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβαλε  αυτή την πρόταση στο τραπέζι στις 5 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με τους αντιπολιτευόμενους της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, Χούλιο Μπόρχες, Κάρλος Βέκιο και Μαουρίσιο Κλάβερ-Καρόνε.

«Τι θα συνέβαινε αν ο βορειοαμερικανικός στρατός αποφάσιζε να ξεφορτωθεί τον Μαδούρο;» έθεσε το ερώτημα ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τον Έσπερ, ο οποίος πιστεύει ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους «έβαλε σε δοκιμασία τον Γκουαϊδό». Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Βενεζουελάνος πολιτικός απάντησε λέγοντας: «Φυσικά, εμείς θα καλωσορίζουμε πάντα τη βοήθεια των ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο Γκουαιδό σχολίασε ότι οι Βενεζουελάνοι που κατοικούν στην Κολομβία «θέλουν να ξαναπάρουν τη χώρα τους πίσω». Στη συνέχεια, ο Μαρκ Έσπερ έθεσε το ερώτημα εάν ο πληθυσμός της Βενεζουέλας θα ήταν διατειθμένος «να οργανωθεί, να εκπαιδευτεί και να πολεμήσει», επειδή «ο βορειοαμερικανικός στρατός έχει εμπειρία στην εκπαίδευση ξένων δυνάμεων». «Ναι, θα ήταν», απάντησε ο Χουάν Γκουαϊδό, αν και ο πρώην υπουργός Άμυνας πιστεύει ότι «δεν ακούστηκε πολύ σίγουρος».

«Θα πολεμούσε μέχρι τον τελευταίο Βορειοαμερικανό»

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θεώρησαν ότι μια άμεση στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ ήταν προτιμότερη, γιατί μια εισβολή από την Κολομβία «θα ήταν περίπλοκη». «Όπως είπα σαρκαστικά στον πρόεδρο πριν από τη συνάντηση, είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας "θα πολεμούσε μέχρι τον τελευταίο Βορειομερικανό" αν τους το προσφέραμε», είπε ο Έσπερ.

"Ωστόσο, ο Γουαιδό και ο Κλάβερ Καρόνε επέτυχαν την έγκριση μιας ειδικής μισθοφορικής επιχείρησης" παρόμοια με αυτή της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής,  Ζοβενέλ Μοΐζ,  από πρώην Κολομβιανούς στρατιώτες.

Ο Τραμπ περιφρονούσε τον βενεζουελάνο πολιτικό της αντιπολίτευσης επειδή πήγαν να ζητήσουν από «βορειοαμερικανούς στρατιώτες να εισβάλουν» στη χώρα της Νότιας Αμερικής και γι' αυτό ο ένοικος του Λευκού Οίκου «πίστευε πάντα ότι ο Γκουαϊδό ήταν «αδύναμος», ανίκανος να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Μαδούρο, τον οποίο έβλεπε ως τον "δυνατό" », έγραψε ο Έσπερ.

Ο Γκουαϊδό, ο Μπόρχες και ο Βέκιο υποστήριξαν ότι «θα ήταν ευκολότερο και πιο γρήγορο αν το έκαναν οι ΗΠΑ» γι' αυτούς. Ο πρώην υπουργός Άμυνας ρώτησε ξανά: «Αν κάποιοι από αυτούς τους Βενεζουελάνους που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν από την Ουάσιγκτον, θα ήταν διατεθιμένοι να πολεμήσουν». Ο Έσπερ διαβεβαιώνει ότι «ποτέ δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση» και ότι οι Βενεζουελάνοι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι αυτό «ήταν πολύ περίπλοκο και θα έπαιρνε πολύ χρόνο».