Σάββατο 28 Μαΐου 2022

27 ομάδες Διεθνών Παρατηρητών στις εκλογές της Κολομβίας

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο εθνικός (εκλογικός) έφορος της χώρας υποστήριξε ότι όλα είναι εξασφαλισμένα ώστε οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να διεξαχθούν κανονικά.

Το Εθνικό (εκλογικό) Μητρώο της Κολομβίας, η οντότητα που είναι αρμόδια για την οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα συμμετέχουν ως διεθνείς παρατηρητές τουλάχιστον 27 διεθνείς οργανισμοί.

«Περισσότεροι από 27 διεθνείς οργανισμοί θα είναι παρόντες στην Κολομβία για να παρέχουν τεχνική υποστήριξη και παρατήρηση κατά τη διάρκεια των εκλογών της 29ης Μαΐου, στις οποίες θα εκλεγούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της δημοκρατίας για την περίοδο 2022-2026», ανέφερε ο εθνικός έφορος, Αλεξάντερ Βέγκα Ρότσα.

Ο Βέγκα Ρότσα πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο τρόπος να αναζητηθεί η διαφάνεια της διαδικασίας και διευκρίνισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα μπορούν να εκφέρουν αμερόληπτη γνώμη και «βοηθήσουν την εκλογική διαδικασία».


Οπως ανέφερε ο αξιωματούχος, όλα είναι εγγυημένα από την οντότητα που εκπροσωπεί ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά, αφού οι στόχοι που τίθενται στο πρόγραμμα έχουν επιτευχθεί και έχουν εργαστεί από τις 14 Μαρτίου συνοδεύοντας τις προεκλογικές εκστρατείες.

«Όχι μόνο εγγυήσεις για τους υποψηφίους, αλλά κυρίως εγγυήσεις για τους πολίτες, ώστε να ασκηθεί ο δικαίωμα της ψήφος», πρόσθεσε.
Ο Γενικός (εκλογικός) έφορος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οκτώ διεθνείς αποστολές εκλογικής παρατήρησης, οι οποίες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, το Διεθνές Ίδρυμα Εκλογικών Συστημάτων (Ηνωμένες Πολιτείες), το Κέντρο Συμβουλευτικής και Εκλογικής Προώθησης (Μεξικό).

Και επιπλέον, η Εκλογική Διαφάνεια (Αργεντινή), το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (έδρα στη Σουηδία) και η Ένωση Παγκόσμιων Εκλογικών Οργάνων (Νότια Κορέα).

Για μια εβδομάδα αυτές οι αποστολές θα συνοδεύουν τις εκλογές και στις 29 Μαΐου θα ενημερωθούν για τις εκλογές από διαφορετικά σημεία, μερικά από τα οποία, σύμφωνα με το Κολομβιανό Μητρώο, θα έχουν βιομετρικά εργαλεία και άλλο προηγμένο λογισμικό.