Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Βενεζουέλα και Κίνα ενισχύουν τις σχέσεις τους σε στρατηγικούς τομείς

Πηγή | teleSUR (telesurtv.net)

Χάρη στην υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης, το 85% του πληθυσμού της Βενεζουέλας ανοσοποιήθηκε με το φάρμακο Sinopharm που παρασκευάστηκε από την ασιατική χώρα.

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κίνας συμφώνησαν την Τρίτη να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω επιστημονικών και τεχνολογικών ανταλλαγών σε στρατηγικούς τομείς όπως η γεωργία, τα τρόφιμα, η εκπαίδευση, η υγεία και η διαστημική, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης της υπουργού της Λαϊκής Εξουσίας της Βενεζουέλας για την Επιστήμη και την Τεχνολογίας Γκαμπριέλα Χιμένες, με τον Κινέζο ομόλογό της, Γουάν Ζιγκάνγκ, όπως εξήγησε η Χιμένες, οι τομείς που θα ενισχυθούν ως μέρος των συμφωνιών,είναι αυτή που συνδέεται με τη δημιουργία του δεύτερου Τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Βενεζουέλας "Guaicaipuro", η εισαγωγή της τεχνολογίας 5G και άλλοι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

«Θεωρούμε ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία συνδέονται κομβικά με διάφορα ζητήματα που αναδεικνύονται μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της Κίνας και ως εκ τούτου μπορούν να αποελέσουν γέφυρες επικοινωνίας επικοινωνούν για να προχωρήσουμε και να βελτιωθούμε σε πολλούς χώρους», είπε η υπουργός.


H οποία επεσήμανε ότι χάρη στην υποστήριξη του ασιατικού έθνους, η Βενεζουέλα αντιμετώπισε πιο σταθερά τη μάστιγα του Covid-19, αφού το φάρμακο Sinopharm που παρασκευάστηκε από την Κίνα έχει χορηγηθεί στο 85% του πληθυσμού της Βενεζουέλας και επιπλέον, εκπαιδέυτηκε ανθρώπινο δυναμικό στη μικροβιολογία και σε άλλους συναφείς ερευνητικούς τομείς του μέλλοντος.

Στον τομέα της γεωργίας, η επικεφαλής του επιστημονικού οργανισμού διευκρίνισε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «αύξηση της παραγωγικής ικανοτήτας, την προστασία του εδάφους, των υδάτων και της βιοποικιλότητας, καθώς και στη μείωση του τοξικού φορτίου στη διαχείριση των καλλιεργειών». Εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσθεσε επίσηε, ότι ως άλλους πιθανοί τομείς ανάπτυξης είναι η «μοριακή βιολογία, η καλλιέργεια ιστών για μαζικό πολλαπλασιασμό φυτών, η παραγωγή ωφέλιμων μικροοργανισμών για τον έλεγχο παρασίτων και ασθενειών· και η νανοτεχνολογία που εφαρμόζεται στη λίπανση ακριβείας».




Ομοίως, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική στα διαστημικά ζητήματα ότι τέθηκαν σε τροχιά οι επικοινωνιακοί δορυφόροι Simón Bolívar, Miranda και Sucre, πέρα από την εκπαίδευση σχεδόν 300 επαγγελματιών σε κινεζικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, η οποία κατέστησε δυνατή την προώθηση δημιουργίας της Μπολιβαριανής Υπηρεσίας Διαστημικών Δραστηριοτήτων (ABAE).

Από την πλευρά του, ο Γουάν Ζιγκάνγκ δήλωσε ότι αυτές οι ανταλλαγές φέτος, λειτούργησαν ως καθοδηγητικός και αξιολογικός μηχανισμός για τον προγραμματισμό της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

«Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν παγκόσμιοι κίνδυνοι διαφόρων ειδών, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Βενεζουέλας έχει μεγάλες δυνατότητες και παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες, γι' αυτό πιστεύω ότι οι ηγέτες των υπουργείων μας θα καταστήσουν την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία καθοριστικό σημείο στην πραγματιστική σχέση. των δύο εθνών», τόνισε ο Ζιγκάνγκ.