Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ονδούρα: Iστορική νίκη της Σιομάρα Κάστρο

 Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Με σχεδόν πάνω από ένα εκατομμύριο καταμετρημένες ψήφους και το 36,95% των ψήφων, η υποψήφια πρόεδρος του Κόμματος ΄"Libertad y Refundación" [Libre],(Ελευθερία και Επανίδρυση) προηγείται με 53,45% (697.133 ψήφους) ακολουθούμενη από τον εθνικιστή Νάσρυ Ασφούρα , με 34,05% (444.128 ψήφοι).

Ο φιλελεύθερος υποψήφιος, Γιάνι Ρόσενταλ κατέλαβε την τρίτη θέση με 9,17% (119.646). Οι άλλες 13 πολιτικές δυνάμεις που επίσης συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές έλαβαν κατά μέσο όρο 1% (600 ψήφους), ενώ οι άκυρες και λευκές ψήφοι, ήταν περισσότερες από 5.000.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Libertad y Refundación (Libre), Σιομάρα Κάστρο, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο λαός εκφράστηκε και επέβαλε τη φράση "μόνο ο λαός σώζει τον λαό". Ο Θεός καθυστερεί αλλά δεν ξεχνά και σήμερα ο λαός δικαιώθηκε, αντιστρέψαμε την κατεστημένη συνεχιζόμενη κατάσταση, τόνισε.

Η Κάστρο εξήγησε ότι σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, δεν κάναμε ούτε ένα βίντεο ή μήνυμα, ούτε επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μίσος στο λαό μας.

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της στη γειτονιά Humuya, η Σιομάρα Κάστρο, είπε ότι πρόκειται να ξεκινήσουμε μια διαδικασία σε ολόκληρη την Ονδούρα για να εξασφαλίσουμε μια συμμετοχική και άμεση δημοκρατία, διότι θα πάμε σε λαϊκές διαβουλεύσεις, αυτός θα είναι ο κανόνας στη διακυβέρνησή μας, μέσω των τοπικών κυβερνήσεων, των δημάρχων και των βουλευτών του Εθνικού Κογκρέσου.

«Από αυτή τη στιγμή ο λαός θα είναι το αιώνιο ρεύμα στην Ονδούρα, πάμε για μια δημοκρατία άμεση και συμμετοχική».

«Απλώνω το χέρι στην αντιπολίτευση γιατί δεν έχω εχθρούς, θα καλέσω από αύριο σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρούμε τα ελάχιστα σημεία συμφωνίας και θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε τις ελάχιστες βάσεις για την επόμενη κυβέρνηση», σημείωσε.

«Όλες μας οι υποσχέσεις έχουν την ασφάλεια και τη σιγουριά ότι θα τις εκπληρώσουμε, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ούτε λεπτό, θα δώσουμε την ψυχή, τη ζωή και την καρδιά μας για να εγγυηθούμε μια δίκαιη και αξιοκρατική χώρα, μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Ονδούρα με την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις τόσες λαϊκές ανάγκες.

Οπαδοί του κόμματος Libre συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μετά τα πρώτα αποτελέσματα 

Los simpatizantes del Partido Libertad y Refundación (Libre) se reunieron para celebrar los primeros resultados del Consejo Nacional Electoral (CNE), donde Xiomara Castro de Zelaya toma ventaja. Foto: David Romero/EL HERALDO.
La candidata presidencial del Partido Libre, Xiomara Castro, habla a sus partidarios después de las elecciones generales, en Tegucigalpa, Honduras, el domingo 28 de noviembre de 2021. Castro se adjudicó la victoria, estableciendo un enfrentamiento con el Partido Nacional que dijo que su candidato había ganado una votación que podría poner fin a los 12 años del partido conservador en el poder.