Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

5 χρόνια ο Φιντέλ στην αθανασία

Η Κούβα, που γέννησε και διαμόρφωσε τον παγκόσμιο ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, έχει πάρει τη θέση τής παγκόσμιας πατρίδας στις καρδιές και τους αγώνες των λαών.

Το 1959, η είδηση για τη μεγάλη νικηφόρα επανάσταση στην Κούβα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και φτάνει μέχρι και τη χώρα μας. Σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός βιώνει κυνηγητά, εξορίες, φυλακίσεις, εκτελέσεις και ακραία φτώχεια από ένα καθεστώς που επιβλήθηκε και στηρίχτηκε από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, η είδηση για μια χώρα που μέσα στην αμερικανική ήπειρο καταχτάει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της, ξαναγεννάει την ελπίδα. Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, θα γίνει αμέσως γνωστός, σύμβολο και εκπρόσωπος αυτής της ελπίδας.

Το 2016 ο Φιντέλ φεύγει από τη ζωή, έχοντας χαράξει μια ανεξίτηλη πορεία ως ο ηγέτης της πρώτης αμερικανικής σοσιαλιστικής επανάστασης, ο πρωτοπόρος μαχητής της ανεξαρτησίας των λαών, ο ηγέτης που οι παρεμβάσεις του επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και η Κούβα, που γέννησε και διαμόρφωσε τον παγκόσμιο ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, έχει πάρει τη θέση τής παγκόσμιας πατρίδας στις καρδιές και τους αγώνες των λαών.

6/11/2021






***

Το δέντρο της ζωής έχει βαθιές ρίζες. Τα βουνά, οι κορυφές τους, είναι το προπύργιο  των ανταρτών. Η κληρονομιά του Φιντέλ βρίσκεται σε κάθε θιγόμενο, σε μια γωνιά οποιουδήποτε δρόμου στον κόσμο όπου βασιλεύει η αδικία.

Οι αγώνες του αφήνουν βαθύ σημάδι στη γη των ταπεινών, στο ιδρωμένο μέτωπο της εργάτριας, της γυναίκας που δουλεύει τη γη, του παιδιού που πουλάει τα εμπορεύματά του στις πόλεις του κόσμου. Για όλα αυτά που πάλεψε ο Φιντέλ και έδωσε ελπίδα, όραμα, ουτοπία, το παράδειγμα να είμαστε πάντα μαζί, δίπλα στο λαό του και δίπλα στους άλλους  λαούς που τον νιώθουν δίπλα τους. 

Φιντέλ, σε ευχαριστούμε που μας άφησες να μεγαλώσουμε με τα γραπτά σου, τις ομιλίες σου, το παράδειγμα σου, να πολεμάς με το ίδιο πείσμα στα έδρανα του ΟΗΕ ή στις κορυφές της SIerra Maestra..

Είμαστε ευγνώμονες που πλημμύρισες τα νιάτα μας με το ελιξίριο της επαναστατικής αλήθειας και ουτοπίας. Είμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε στη διάρκεια των σπουδών μας, σε συζητήσεις με φίλους μας, σε χώρους εργασίας, σε εργοστάσια, σε σχολεία, σε πορείες.

Φιντέλ, μαζί σου νιώθουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα και τώρα που άσπρισαν τα μαλλιά μας, γιατί θέλουμε να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές τις νεανικές σου ιδέες που δεν υποκλίνονται ποτέ, γιατί τα δέντρα της ζωής έχουν ρίζες που στηρίζουν την ελπίδα, γιατί οι κορυφές εξακολουθούν να είναι απάτηλές (ουτοπικές ?) , γιατί ο λαός μας θα σε έχει πάντα στα βάθη της καρδιάς του. Γιατί οι σημερινοί αγώνες μας ήταν και δικοί σου.

Θα Νικήσουμε!




                   
Για το Redh gr
Kώστας Ήσυχος