Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Οι καραμπινιέροι καταστέλλουν νέες κινητοποιήσεις στη Χιλή

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

«Άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων» είναι ένα από τα συνθήματα των λαϊκών κινημάτων.

Οι Καραμπινιέροι κατέστειλαν την Παρασκευή τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής, στο πλαίσιο της δεύτερης επετείου του κοινωνικού ξεσπάσματος  που θα λάβει χώρα στις 18 Οκτωβρίου.

"Άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων" είναι ένα από τα συνθήματα που έθεσαν τα λαϊκά κινήματα που διαδήλωσαν, απαιτώντας την απελευθέρωση όσων κινητοποιήθηκαν κατά της στρατιωτικοποίησης στη χώρα, μετά τις διαδηλώσεις.

Στην πλατεία Plaza Dignidad (Πλατεία της Αξιοπρέπειας), το βασικό κέντρο των κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του κοινωνικού ξεσπάσματος, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων μοιράστηκαν εικόνες με δυνάμεις της αστυνομίας που ήρθαν στο σημείο, οι οποίες αργότερα χρησιμοποίησαν οχήματα εκτόξευσης νερού για να διαλύσουν τη διαδήλωση.



Η ανταποκρίτρια του teleSUR, Πάολα Ντράγκνικ, ανέφερε ότι ο Μαρσέλο Κατριγιάνκα, πατέρας του Καμίλο Κατριγιάνκα, μέλος της κοινότητας που σκοτώθηκε από την αστυνομία, συμμετείχε στην κινητοποίηση για να δείξει αλληλεγγύη στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων και των θυμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ντράγκνικ επεσήμανε ότι, στη συνοικία Λο Ερμίντα της κοινότητας Πεναλόλεν, στο Σαντιάγο, οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του εορτασμού του κοινωνικού ξεσπάσματος επιδημίας, καταδικάζοντας τις βίαιες ενέργειες των Καραμπινέρων.

 

Η κινητοποίηση συνέβαλε στην απόρριψη του διατάγματος του Προέδρου Σεμπαστιάν Μινιέρα που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου, σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη στρατιωτικοποίηση της La Araucanía, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο λαός Μαπούτσε ζητά εδώ και δεκαετίες να ανακτήσει τα προγονικά του εδάφη.

Επίσης, υπενθυμίστηκε ο θάνατος της υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντενίς Κορτές, η οποία ήταν μέλος του Συνήγορου του λαού και πέθανε όταν χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της καταστολής της αστυνομίας στις διαδηλώσεις της 10ης Οκτωβρίου.


Το κοινωνικό ξέσπασμα του 2019 στη Χιλή άφησε, σύμφωνα με στοιχεία κοινωνικών οργανώσεων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότερους από 30 θανάτους, 3.400 ανθρώπους στο νοσοκομείο, 347 τραυματίες με τραυματισμούς στα μάτια, δεκάδες κρατουμένους και αναφορές παραβιάσεων και βασανιστηρίων από πράκτορες του κράτους.