Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ρωσία και Βενεζουέλα βαθαίνουν την εμπορική τους συνεργασία

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ξεκίνησε την Πέμπτη στη Μόσχα η XV Διακυβερνητική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (CIAN) Ρωσίας-Βενεζουέλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Προώθησης των Επενδύσεων της Βενεζουέλας, Έκτωρ Σίλβα, κάλεσε την Τετάρτη από τη Μόσχα τις ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες αυτού του έθνους να επενδύσουν στη Βενεζουέλα και προσέφερε νομικές εγγυήσεις για την προστασία τους από πιθανά μονομερή περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τρίτα κράτη. Ο Βενεζουελάνος κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος προεδρεύει επίσης του Διεθνούς Κέντρου Παραγωγικών Επενδύσεων της νοτιοαμερικανικής χώρας , παρουσίασε τις δυνατότητες κοινών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της II επιχειρηματικής συνάντησης Ρωσίας-Βενεζουέλας.


 

Υπενθύμισε ότι το Καράκας αντιμετωπίζει μονομερή περιοριστικά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, αλλά επεσήμανε ότι διαθέτουν ένα νόμο κατά του αποκλεισμού που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν εισοδήματα και να δώσουν στον επενδυτή τη βεβαιότητα ότι θα λάβουν την αναμενόμενη οικονομική απόδοση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Σίλβα τόνισε ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Βενεζουέλα έχει αποδεδειγμένα την πρώτη θέση στα αποθέματα πετρελαίου και την όγδοη σε φυσικό αέριο παγκοσμίως.

Αναφέρθηκε επίσης στο εντυπωσιακό επίπεδο της εξόρυξης χρυσού και διαμαντιών, στον τουρισμό τη φύση, τη βιομηχανία, τη γεωργία, το δασικός πλούτο και την αλιεία, καθώς και στη πιθανότητα η χώρα του να γίνει μια συνδετική γέφυρα μεταξύ της ρωσικής αγοράς και της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής.


Όσον αφορά τις κοινές προοπτικές, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Cepla), Τατιάνα Μασκόβα, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα της ενδιαφέρεται πολύ για επενδύσεις και δημιουργία κοινών επιχειρήσεων σε τομείς όπως οι υψηλή τεχνολογία.



Αυτή η διμερής συνάντηση επιχειρηματιών προηγήθηκε της διήμερης XV Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (CIAN) Ρωσίας-Βενεζουέλας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι 14 συναντήσεις της CIAN επέτρεψαν την ενίσχυση 20 τομέων συνεργασίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο ενεργειακός, στρατιωτικός και ο τομέας των μεταφορών.

Εν όψει αυτής της συνάντησης, συναντήθηκαν την Τρίτη,  ο Υπουργός Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φέλιξ Πλασένσια και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Βερσίνιν.