Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Βολιβία: Απέτυχε η απεργία που προκήρυξε η δεξιά

Πηγή: redradiove.com
Η εθνική απεργία που κλήθηκε από τη δεξιά Βολιβία εναντίον της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε απέτυχε. Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο επικεφαλής του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό, πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες, στα κοινωνικά του δίκτυα.

"Χαιρετίζω τη δέσμευση του λαού της Βολιβίας: δεν θέλει να βοηθήσει  το πραξικόπημα, υπερασπίζεται τη δημοκρατία. δεν είναι συνένοχος στις αποσχιστικές τάσεις , υπερασπίζεται την ενότητα της χώρας", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρώην πρόεδρος  τονίζοντας ότι ο λαός δεν θέλουν να βλάψει την οικονομία.


Κινήματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων του κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και του πρώην προεδρικού υποψηφίου Κάρλος Μέσα, προώθησαν αυτή την απεργία εναντίον του προέδρου Λουίς Αρσε.

Οι κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις κατήγγειλαν ότι το κάλεσμα σε απεργία αποσκοπούσε στην ματαίωση της δίκης όσων εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2019. Αυτή η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση οδήγησε στην εξουσία μια de facto κυβέρνηση υπό την προεδρία της Τζανίν Άνιες και τη βίαιη αποχώρηση του Μοράλες.

Επίσης, η υπουργός Επικοινωνίας, Γκαμπριέλα Αλκόν , αναφερόμενη σε αυτό που έγινε τη Δευτέρα, αναγνώρισε ότι ο πληθυσμός απάντησε με δουλειά στην απεργία. Η Αλκόν επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τη λήψη τέτοιων μέτρων όταν η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία επανεκκίνησης.

Ταυτόχρονα, , ο Πρόεδρος Aρσε ανακοίνωσε επενδύσεις εκατομμυρίων για την προώθηση της παραγωγικής ανάπτυξης και της εκβιομηχάνισης της Βολιβίας.

"Εμείς δεν λέμε λόγια , κάνουμε έργα και επιδεικνύουμε αποτελέσματα στον λαό της Βολιβίας", είπε ο Αρσε κατά την έναρξη στην πρωτεύουσα Λα Πας, της Περιφερειακής Συνόδου για τη Β Οικονομική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Βολιβίας.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί τη Βολιβία στην πρώτη γραμμή των δημόσιων επενδύσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στην έκθεση, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από 4,7% έως 5,5% από τα μέτρα που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.