Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για συστηματικές δολοφονίες κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία

 Πηγή: Telesur.tv.net

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία δημοσίευσε την Πέμπτη έκθεση παρακολούθησης για δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, όπου προειδοποιεί για συστηματικές δολοφονίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2021, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 143 καταγγελίες για δολοφονίες, εκ των οποίων 52 υποθέσεις έχουν επαληθευτεί και 26 βρίσκονται σε διαδικασία επαλήθευσης.


Από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, υπήρξαν πέντε γυναίκες εκ των οποίων οι τρεις ήταν αυτόχθονες. Από την πλευρά τους, από τους 47 άνδρες, οι πέντε ανήκαν σε αφροκολομβιανές κοινότητες και δύο σε αυτόχθονες κοινότητες.

Όσον αφορά τις περιοχές, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι στο διαμέρισμα της Κοιλάδας της Κάουκα δολοφονήθηκαν 27 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Κάουκα πέντε, ενώ τα διαμερίσματα Αντιόκια και Κουντιναμάρκα ακολουθούν με τέσσερις δολοφονίες το καθένα.

Μέχρι στιγμής, αποδεδειγμένα συμβάντα έχουν καταγραφεί σε 13 διαμερίσματα της κολομβιανής επικράτειας, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση για αυτούς τους ηγέτες και εκπροσώπους της δικαιοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) στην Κολομβία μέχρι τις 29 Αυγούστου, 114 κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν, και συνολικά 1.229 από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας το 2016.