Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η εισαγγελία του Περού δεν επιτρέπει την ταφή του ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού και θα αποτεφρώσει την σωρό του

 Πηγή: Resumen Latinoamericano

Συνεχίζεται και μετά θάνατο το λιντσάρισμα του Αμπιμαέλ Γκουσμάν. Η Εισαγγελία του Περού δηλώνει ότι δεν θα παραδώσει τη σωρό (για ταφή) και θα την αποτεφρώσει.

Αυτό που συμβαίνει στο Περού με τη σωρό του ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού Αμπιμαέλ Γκουσμάν ξεπέρασε κάθε όριο ατιμίας. Δεν είναι ικανοποιημένοι που τον κράτησαν 29 χρόνια στη φυλακή σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, τώρα το πολιτικό κατεστημένο,  η ολιγαρχία, οι ναρκέμποροι Φουτζιμορικοί και όχι λίγοι «αριστεροί» προωθούν  το δημόσιο λιντσάρισμα της σωρού και χειροκροτούν την απόφαση της εισαγγελίας να μην να την παραδώσει στη γυναίκα του (για ταφή) και να την εξαφανίσουν με αποτέφρωση. Όλα αυτά, στο όνομα «της ειρήνης και της ασφάλειας».

Η σωρός του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Περού - Φωτεινό Μονοπάτι θα κηρυχθεί σε νόμιμη εγκατάλειψη (αζήτητη), ώστε το κράτος να τα αποτεφρώσει και να εξαφανίσει τις στάχτες. "Αυτό θα τους εμποδίσει να του αποτίουν φόρο τιμής", δήλωσε ένας επίσημος εκπρόσωπος. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται το στάδιο μιας παράνομης νομικής μανούβρας που απαγορεύει στη συντρόφισσα του Αμπιμαέλ Γκουσμάν να αποφασίσει που θα θάψει τη σωρό του συζύγου της.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μέσω του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου θα καθορίσει τον τελικό προορισμό των λειψάνων του Γκουσμάν, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς "που επιτρέπουν τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης".

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η σορός δεν θα παραδοθεί σε κανένα μέλος της οικογένειας ή σε νόμιμους εκπροσώπους τους. Ο μόνος συγγενής που μπορεί να τα παραλάβει, η σύζυγός του Έλενα Ιπαραγκουίρ, βρίσκεται στη φυλακή, οπότε δεν είναι σε θέση να παραλάβει τη σωρό. Ωστόσο, η ίδια είχε ορίσει έναν πρώην πολιτικό κρατούμενο να μεριμνήσει για την ταφή του Γκουσμάν .

Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται αρμόδιος ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Καγιάο, να κηρύξει το πτώμα αζήτητο και να διατάξει το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής να ενεργήσει όπως γίνεται καθημερινά με σωρούς που κανείς δεν ζητά.

Η Γενική Εισαγγελέας , Ζοράιδα Άβαλος, δήλωσε ότι ο εισαγγελέας του Καγιάο μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 159 του Συντάγματος, τον Νόμο για την Εισαγγελία και τον Οργανικό Νόμο του Δημοσίου Δημόσιας Τάξης.

Αυτή η νομολογία καθορίζει ότι οι εισαγγελείς κατά την επίλυση μιας υπόθεσης, «πρέπει να διατηρούν την κοινωνική ειρήνη και το δημόσιο καλό». Η δήλωση εγκατάλειψης (αζήτητο πτώμα) εκδίδεται 36 ώρες μετά τον θάνατο.

Αυτό που καθυστερεί την απόφαση είναι το αποτέλεσμα των τεστ ταυτοποίησης και η διευκρίνιση της αιτίας θανάτου που αμφισβητήθηκε, από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και βουλευτές.

Η ταυτότητα έχει ήδη εξακριβωθεί από τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οδοντριατρικά στοιχεία και τις ανθρωπολογικές εξετάσεις ενώ απομένουν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA . Παθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις καθορίζουν ότι πέθανε από διπλή πνευμονία, αλλά υπολείπονται τα αποτελέσματα ορισμένων χημικών εξετάσεων που πρέπει να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Αποτέφρωση 

Όταν ένα πτώμα κηρυχθεί αζήτητο, ο Ιατροδικαστικός Κώδικας, που εγκρίθηκε το 2007, προβλέπει ότι η σωρός μπορεί να δωριστεί, εάν το ζητήσει ιατρική σχολή ή να πάει σε κοινό τάφο. Ο τάφος αυτός δεν έχει ταφόπλακα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει την καύση των πτωμάτων. Η αποτέφρωση δεν έχει προβλεφθεί για θρησκευτικούς λόγους και λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Είναι ευθύνη της Εκτελεστικής Εξουσίας ή τoυ Κογκρέσου (Κοινοβούλιο) να ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την αποτέφρωση αζήτητων πτωμάτων και να καθορίσει τον αντίστοιχο προϋπολογισμό για την κάλυψη των εξόδων. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και μπορεί να μην έχει αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, αυτό το νομικό κενό δεν εμποδίζει την καύση του σώματος του «Σύντροφου Γκονζάλο». Κατ 'αρχήν, λένε δικαστικές πηγές, ο νόμος δεν το απαγορεύει. «Το ότι δεν προβλέπεται δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται», επισημαίνουν.

Για το λόγο αυτό, σε επίσημη επιστολή που απευθύνεται στη Γενική Εισαγγελέα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άνιμπαλ Τόρρες, ζήτησε να γίνει επίκληση του άρθρου 6 του νόμου αριθ. 26298 (νόμος περί νεκροταφείων και κηδειών) και να ζητηθεί από ένα δημόσιο κοιμητήριο η καύση του σώματος του Αμπιμαέλ Γκουσμάν. Αυτό θα γίνει δωρεάν από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το συμβούλιο εκπροσώπων του Κογκρέσου  ζήτησε επίσης να αποτεφρωθεί το σώμα του γενοκτονικού ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού.


ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ ΤΟ ΛΙΝΤΖΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΩΡΟΥ

«Το σώμα του γενοκτονικού Αμπιναέλ Γκουζμάν πρέπει να αποτεφρωθεί και να μην δημιουργήσει χώρους για τους οπισθοδρομικούς οπαδούς του Φωτεινού Μονοπατιού και τις σημερινές τους βιτρίνες, όπως το MOVADEF (Κίνημα για την Αμνηστία και τα Θεμελιακά Δικαιώματα) , να πραγματοποιούν πράξεις δικαίωσης του ηγέτη που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας », δήλωσε το συμβούλιο εκπροσώπων του Κογκρέσου.


Αντιδράσεις

Ροναλντ Γκαμάρα, δικηγόρος: « Η Εισαγγελία πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της, και να ενημερώσει για τα γεγονότα (...) τους πολίτες, να αποφασίσει αυτό που της αναλογεί και να μην χάσει χρόνο με βουλευτές που το μόνο που θέλουν είναι αυτοπροβολή και show ».

Αμάδο Ένκο, πρώην δικηγόρος: «Υπάρχει ένας γενναίος εισαγγελέας που θα διατάξει την καύση και την εξαφάνιση των λειψάνων του ατόμου που ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή (…) της χώρας μας; Υπάρχει δημόσιο συμφέρον για προστασία και πρόληψη εγκλημάτων. Ας 
μην φοβόμαστε ».

Κάρλος Κάρο, δικηγόρος: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι οι κανόνες του κράτους δικαίου, οι ίδιοι που επέτρεψαν την σύλληψη και την καταδίκη του. Εάν κανείς δεν διεκδικήσει το πτώμα, το κράτος αποφασίζει, μπορεί να το αποτεφρώσει και να εξαφανίσει τις στάχτες του ή να το θάψει σε έναν κοινό τάφο ».