Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Χιλή: Απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο

 Πηγή: prensa-latina.cu

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι στο Escondida της Χιλής, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον πλανήτη, ενέκριναν σήμερα την απεργία μετά την απόρριψη της πρότασης συλλογικής σύμβασης που παρουσίασε η εταιρεία.

Η απεργία υποστηρίχθηκε από 2.164 υπαλλήλους, το 99,5%του συνολικού αριθμού των μελών του μεγαλύτερου συνδικάτου αυτού του σημαντικού κοιτάσματος, το οποίο εκμεταλλεύεται η αυστραλιανή πολυεθνική BHP Billiton.

Το μεταλλευτικό σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα «καταδεικνύει για άλλη μια φορά την υψηλή συνδικαλιστική συνείδηση ​​των βάσεων μας, οι οποίες κατανόησαν ότι αυτή η προσφορά δεν περιέχει καμία πρόοδο στα νόμιμα αιτήματα εργαζομένων».

Αντίθετα, μια τέτοια πρόταση "βασίζεται στην παράταση των ωρών εργασίας, στην αύξηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και στην επιδείνωση ασθενών εργαζομένων, μεταξύ άλλων επιζήμιων πλευρών", ανέφερε το συνδικάτο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει υποχρεωτική διαμεσολάβηση στην εργασιακή διαφορά από τη Διεύθυνση Εργασίας και, όπως προβλέπεται, όταν επιβεβαιωθεί, και τα δύο μέρη θα έχουν πέντε εργάσιμες ημέρες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Το συνδικάτο επέμεινε ότι η εταιρία θα πρέπει να συζητήσει τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων, όπως η επαγγελματική εξέλιξη και ο καθορισμός αποζημιώσεων με βάση τα αποτελέσματα.

Επίσης, θεώρησε απόλυτα δίκαιη την πρόταση να διανεμηθεί σε όλους τους εργαζόμενους το ένα τοις εκατό των κερδών που αποδίδονται σε ξένους επενδυτές, καθώς οι ανθρακωρύχοι έχουν δείξει τεράστια αφοσίωση έτσι ώστε το Escondida να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Ήδη το 2017, οι εργαζόμενοι του Escondida πραγματοποίησαν απεργία που διήρκεσε ενάμιση μήνα και τώρα διαβεβαίωσαν ότι είναι προετοιμασμένοι για ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, εάν χρειαστεί.