Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Cubainformación: Η φάρσα του πολιτικού ασύλου / Το παλιό βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ κατά του κουβανικού μπέιζμπολ - (video / ελληνικοί υπότιτλοι)

José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación, Ελληνικοί υπότιτλοι: La Red Solid@ria Griega - To παιχνίδι επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά. Τρείς αθλητές της κουβανικής ομάδας μπειζμπόλ μένουν στις ΗΠΑ αφού ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Αλλά εάν στην Κούβα δεχόταν οποιαδήποτε ιδεολογική καταστολή, η ομοσπονδία τους δεν θα τους εμπόδιζε να υπογράψουν με ξένες ομάδες; Όχι: στην πραγματικότητα, δύο από αυτούς έπαιζαν ήδη στα πρωταθλήματα του Μεξικού (1) και της Ιαπωνίας (2), και αποφάσισαν, χωρίς καμία ειδοποίηση, να σπάσουν το συμβόλαιο με τις ομάδες τους για μια καλύτερη προσφορά από τις ΗΠΑ.

Επομένως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παίξουν στα μεγάλα Πρωταθλήματα των ΗΠΑ, να ζητήσουν πολιτικό άσυλο; Έτσι ακριβώς. Όμως τι παράδοξο! Η κυβέρνηση που τους χορηγεί το πολιτικό άσυλο, είναι αυτή που τους απαγορεύει να παίξουν στην επικράτειά της, εκτός αν πληρούσαν τις παρακάτω συνθήκες (3) : Nα διακόψουν κάθε σχέση με την Κουβανική Ομοσπονδία Μπειζμπολ και την Εθνική Ομάδα, να σταματήσουν να πληρώνουν φόρους στη χώρα τους, να κατοικούν εκτός Κούβας και να δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Έτσι, χωρίς εξαναγκασμούς, με πλήρη ελευθερία, θα έχουν συμβόλαια και πάρα πολύ χρήμα.

Ας θυμηθούμε: τον Δεκέμβριο του 2018, χάρη σε μια ειδική άδεια που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, τα μεγάλα πρωταθλήματα και η ομοσπονδία του μπέιζμπολ της Κούβας υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, ώστε οι κουβανοί παίχτες να μπορούν να υπογράψουν στις 30 ομάδες των ΗΠΑ, χωρίς να έρθουν σε καμία ρήξη με τη χώρα τους (4). Η Κούβα θα εισέπραττε ένα μικρό ποσοστό από τα συμβόλαια, για τη χρηματοδότηση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Η συμφωνία δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή: ακυρώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν αιτήματος των γερουσιαστών της κουβανοαμερικανικής ακροδεξιάς (5).

Αλλά τα μέσα ενημέρωσης αυτό το κρύβουν, νομιμοποιούν αυτήν την πολιτική φάρσα και επαναλαμβάνουν το κλισέ της υποτιθέμενης «πτώσης» του κουβανικού καθεστώτος. "Παρά τον φόβο, διαφεύγει Κουβανός παίκτης του μπέιζμπολ (6), Συνεχίζεται η κατρακύλα στο μπέιζμπολ της Κούβας »(7), "Παίχτης της κουβανικής ομάδας μπέιζμπολ εκμεταλλεύεται το (...) για να ξεφύγει και να ζητήσει άσυλο" ή "Το αστέρι της Κούβας στο μπέιζμπολ που κατάφερε να εγκαταλείψει το καθεστώς" (9), είναι μερικά από τα τελευταία πρωτοσέλιδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί ασφυξία στην οικονομία του νησιού, αλλά τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τις ελλείψεις τις δημιουργεί η κουβανική κυβέρνηση (10). Η Ουάσιγκτον αναγκάζει τους κουβανούς παίκτες του μπέιζμπολ να έρθουν σε ρήξη με τη χώρα τους για να παίξουν στο Μεγάλο Πρωτάθλημα, αλλά στα μέσα ενημέρωσης διαβάζουμε ότι κάποιος διέφυγε από το «καθεστώς της Αβάνας» (11).

Σε αυτό το πρωτάθλημα κυνισμού, το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στο CNN: "Οι Κουβανοί παίκτες παραπονέθηκαν εδώ και πολύ καιρό για το χαμηλό μισθό που παίρνουν για να παίξουν στο νησί, γεγονός που οδήγησε πολλούς να αυτομολήσουν" (12). Τα βρώμικα παιχνίδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας δεν θα ήταν εφικτά αν η διεθνής κοινή γνώμη δεν είχε αναισθητοποιηθεί από αυτήν την δειλή και συνένοχη δημοσιογραφία (13).

(1)  https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=453594&SEO=beisbolista-cubano-incumple-contrato-y-decide-permanecer-en-eeuu

(2) https://www.periodicocubano.com/andy-rodriguez-cuarto-pelotero-cubano-en-abandonar-la-delegacion-en-miami/

(3) https://www.cubainformacion.tv/especiales/20181227/79930/79930-el-titular-que-no-hemos-leido-eeuu-levanta-el-bloqueo-a-la-contratacion-de-beisboleros-cubanos-francaisitalianodeutschenglishportugues

(4) https://www.marca.com/claro-mx/beisbol/mlb/2018/12/20/5c1be938e2704e1c538b4628.html

(5) https://www.palco23.com/competiciones/trump-anula-el-acuerdo-de-la-mlb-y-la-federacion-cubana-de-beisbol-para-acabar-con-el-trafico-de-peloteros.html

(6) https://www.radiotelevisionmarti.com/a/pelotero-desercion-eeuu/124709.html

(7) https://www.14ymedio.com/cuba/beisbol-cuba-fugas-deserciones-EE-UU-preolimpico_0_3107089264.html

(8) https://cadenaser.com/ser/2021/06/03/deportes/1622743787_972489.html

(9) https://www.abc.es/internacional/abci-jugador-cuba-enf-202106010120_noticia.html

(10) https://www.nacion.com/opinion/foros/por-que-ha-fracasado-la-economia-cubana/OQEAYQU7XZHS5NJZB4H5ANKGGA/story/

(11) https://www.eluniversal.com/deportes/98674/deserto-el-mejor-lanzador-del-beisbol-cubano

(12) https://cnnespanol.cnn.com/video/cuba-cesar-prieto-critica-desertar-estados-unidos-beisbol-pkg-patrick-oppmann/

(13) https://www.cubainformacion.tv/especiales/20160220/67249/67249-cuba-ya-no-les-impide-fichar-en-eeuu-pero-beisboleros-huyen-escapan-o-se-fugan-aclarando-otra-farsa-italianoportuguesfrancaisenglish