Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Οι κουβανικές ένοπλες δυνάμεις ο νέος στόχος της USAID;

Πηγή: Cubadebate.cu
του Tracey Eaton (*)

Το περασμένο φθινόπωρο, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) απένειμε στην Ένωση Ψηφιακών Ειδήσεων 410.710 δολάρια για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Η USAID τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε την περιγραφή της επιχορήγησης από "Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" σε "Ο Κόσμος Γνωρίζει - Στρατιωτική Έκθεση στην Κούβα".

Ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτό;

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, οι αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τις κουβανικές ένοπλες δυνάμεις. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε σε οντότητες υπό τον έλεγχο του κουβανικού στρατού να διεκπεραιώνουν εμβάσματα. Αναρωτιέμαι εάν η στρατιωτική έκθεση αναφέρεται στην έκθεση σε κίνδυνο, κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι κουβανικές ένοπλες δυνάμεις.



Οι τίτλοι άλλων προγραμμάτων της USAID είναι πιο συγκεκριμένοι. Το Παναμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης έλαβε 425.000 δολάρια για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Εκθέτοντας την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Κούβα».

Το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα εκτελεί ένα πρόγραμμα 544.846 δολαρίων με ονομασία «Εκθέτοντας την Εκμετάλλευση των Κουβανών Ιατρών». Και το Διεθνές Κέντρο Δημοσιογράφων έλαβε 503.625 δολάρια για κάτι που ονομάζεται Πρωτοβουλία Κουβανικών Μέσων.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι δραστηριότητες του κέντρου δημοσιογραφίας περιλαμβάνουν την προσφορά υποτροφιών σε κουβανούς μπλόγκερ.




(*) Ο Tracey Eaton είναι βραβευμένος ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικός για θέματα Λατινικής Αμερικής. Ταξιδεύει συχνά στην Κούβα και είναι ιδρυτής του Cuba Money Project, που ερευνά τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ που ξοδεύονται στην Κούβα.