Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: Μια αλλαγή για την ιστορία της Κούβας

Πηγή: telesurtv.net
Ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων «σπουδαίο σχολείο για τον κουβανικό λαό που έμαθε να μη φοβάται τον εχθρό».

«Η ιστορία της επίθεσης στον Κόλπο των Χοίρων δεν είναι μόνο ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, δεν είναι μόνο μια μεγάλη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και μια μεγάλη ήττα του ιμπεριαλισμού, γιατί με την ευκαιρία διακηρύχτηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της Κουβανικής Επανάστασης», υπενθύμισε ο Φιντέλ Κάστρο σε ομιλία του στις 19 Απριλίου 1991.

Η εισβολή ξεκίνησε τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου 1961 στην Playa Larga και στην Playa Girón, με πέντε εμπορικά πλοία, δύο πολεμικές μονάδες, τρεις φορτηγίδες και τέσσερα σκάφη μεταφοράς φορτίου.

Μετά από αρκετές ημέρες μάχης, σε λιγότερο από 72 ώρες, οι δυνάμεις με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο απελευθέρωσαν την Πλάγια Χιρόν στις 19 Απριλίου.

Η επιχείρηση που το Πεντάγωνο και η CIA της έδωσαν την κωδικό ονομασία «Pluto» προέβλεπε την αποβίβαση και την κατάληψη μιας περιοχής, ενός αεροδρομίου και την εγκατάστασης μιας «εξόριστης κυβέρνησης» στη χώρα που αργότερα θα ζητούσε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Μια ηχηρή νίκη

"Το μυστικό της νίκης της Κούβας ήταν ότι αγωνιζόμασταν για ιδανικά. Η ζωή μας ήταν πολύ δύσκολη πριν από την Επανάσταση. Γι 'αυτό όλοι πολεμούσαν", δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου στην Πλάγια Χιρόν,  Μπάμπαρα Σιέρα.


Foto: EFE


"Η Πλάγια Χιρόν  είναι ένα σύμβολο του θάρρους ενός λαού που ήξερε πώς να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του, με οποιοδήποτε κόστος, ήταν τα λόγια του Ροχέλιο Πολάνκο Φουέντες, πρέσβη της Κούβας στη Βενεζουέλα, το 2011. 

Αυτό το γεγονός άλλαξε την ιστορία της Κούβας. Μετά από 60 χρόνια, οι Κουβανοί γιορτάζουν τη νίκη τους επί μιας εισβολής 1.500 ανδρών, "εξοπλισμένων, εκπαιδευμένων και χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών".