Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Αρχίζει σήμερα το Όγδοο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Το Όγδοο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC) ξεκινά σήμερα με στόχο την επικαιροποίηση της ατζέντας αντίστασης και ανάπτυξης, ιδιαίτερα του σοσιαλιστικού μοντέλου του έθνους της Καραϊβικής.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον Covid-19 και τον αντίκτυπό του σε όλες τις πτυχές της εθνικής ζωής, που χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού που για έξι δεκαετίες έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μικρή γειτονική χώρα.

Το μεγάλο ραντεβού θα λάβει χώρα όταν έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια από την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής επαναστατικής διαδικασίας και την ήττα στην Πλάγια Χιρόν της μισθοφορικής εισβολής που οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αντιπρόσωποι θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και τη συνοχή αυτού που είναι γνωστό ως Κατευθύνσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης, μια διαδικασία που ξεκίνησε από το Έκτο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2011.

Το έγγραφο πρόσκλησης στο συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, αναγνωρίζει "αντικειμενικά και υποκειμενικά προβλήματα που επηρεάζουν τον ρυθμό εφαρμογής των εγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων".

"Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 8ο Συνέδριο με ακριβείς και συγκεκριμένους ορισμούς που ενισχύουν και δίνουν συνέχεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει αναληφθεί, σύμφωνα με την Οικονομική-Κοινωνική Στρατηγική για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από τον Covid-19", σημειώνει.

"Πρέπει να προχωρήσουμε στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής και στην ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων, την αύξηση των εξαγωγών, την αντικατάσταση των εισαγωγών και τη συμμετοχή άμεσων ξένων επενδύσεων", υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τονίζει ότι εναπόκειται στη σοσιαλιστική κρατική επιχείρηση να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και προτρέπει τη σύνδεσή της με άλλες μορφές παραγωγής, όπως ο αναπτυσσόμενος μη κρατικός τομέας.

Το όγδοο συνέδριο του PCC θα δώσει τη μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που ορίζει ως «το πολιτικο-ιδεολογικό έργο για την αντιμετώπιση των προσπαθειών καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης».

"Απέναντι στον πόλεμο κουλτούρας και συμβόλων που μας γίνεται, η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας και της κουλτούρας, καθώς και η γνώση της ιστορίας μας επιβεβαιώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας", τονίζει το κάλεσμα.