Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ο δεξιός πρώην τραπεζίτης νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ – Δεύτερος γύρος στο Περού

 Πηγή: Resumen Latinoamericano

Τα επίσημα αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) του Εκουαδόρ δίνουν νίκη στον δεξιό Γκιγιέρμο Λάσο του κινήματος (CREO – Δημιουργώντας Ευκαιρίες), σε συμμαχία με το (PSC - Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα ), στις προεδρικές εκλογές (δεύτερος γύρος) που διεξήχθησαν αυτή την Κυριακή. Είναι η τρίτη φορά που ο πρώην τραπεζίτης επιχείρησε να εκλεγεί στην Προεδρία του Εκουαδόρ, το 2013 και το 2017, όπου ήρθε δεύτερος. 

Με καταμετρημένο το 96,84% των ψήφων, ο Λάσο το λαμβάνει το 52,52% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Αντρές Αραούζ, του συνασπισμού (UNES - Ένωση για την Ελπίδα), που συγκεντρώνει τον ρεύμα Correísmo (Ραφαέλ Κορέα) , κέρδισε το 47,48% των ψήφων. Στα exit polls  η εταιρεία Climate Socia έδινε προβάδισμα στον Αραούζ 50,8%l, ενώ η Cedatos 53,2% στον Λάσο.

Ο υποψήφιος του κόμματος Libre του Περού, Πέδρο Καστίγο, προηγείται με 16,06% (με καταμετρημένο το 36% των ψήφων) και ακολουθεί ο Ερνάντο Σότο του κόμματος Avanza País με 14,47% των καταμετρημένων ψήφων, ενώ ο Ραφαέλ Αλιάγα του Renovación Popular λαμβάνει 13,13% και η Κέικο Φουτζιμόρι 12,18%, στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Περού αυτή την Κυριακή.

Η προεδρική εκλογική θα κριθεί στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων και πρόεδρος που θα εκλεγεί θα αναλάβει καθήκοντα στις 28 Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον προσωρινό πρόεδρο Φρανσίσκο Σαγκάστι.