Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Οι Βρυξέλλες καλούν για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της E.E στην Αβάνα για μια επιστολή κατά του αποκλεισμού της Κούβας

Πηγή: Cubainformacion

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρέσβη της στην Κούβα, Αλμπέρτο Ναβάρο, για να εξηγήσει την υποστήριξή του σε μια επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν  και ζητά την άρση του οικονομικού αποκλεισμού του νησιού. 

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κούβα επειδή  υπέγραψε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να άρει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο νησί. 

Εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε ότι «ζητήσαμε από τον πρέσβη να έρθει στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις στον Ύπατο Εκπρόσωπο». 

Ο πρέσβης της ΕΕ, ο Ισπανός Αλμπέρτο Ναβάρο, πρέπει να εξηγήσει γιατί πήρε την πρωτοβουλία να υπογράψει μια τέτοια επιστολή και ποια ήταν τα κίνητρά του. 

Ο Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε τον πρέσβη μετά από αίτημα μιας ομάδας 16 ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ισπανοί, οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάσταση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ λόγω σοβαρού παραπτώματος. 

«Θεωρούμε ότι ο πρέσβης είναι αναξιόπιστος για την υψηλή θέση που κατέχει και ζητάμε την άμεση αντικατάστασή του», έγραψαν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPE) του Renew Europe και του Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμίσεων ( ECR) σε επιστολή προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Politico». 

Από την πλευρά του, ο Ναβάρο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υπογράψει την επιστολή, που έχουν υπογράψει πάνω από 790 προσωπικότητες, αν και έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημα που περιέχει και επιμένει ι πιστεύοντας ότι η άρση του εμπάργκο είναι «το πιο έξυπνο μέτρο προώθησης της δημοκρατίας στην Κούβα». 

Αυτή η διπλωματική σύγκρουση λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα που η ΕΕ και η Κούβα διεξήγαγαν έναν τρίτο γύρο διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας που εφαρμόζεται προσωρινά από το 2017. 

Ευρωβουλευτές από τα δεξιά κόμματα και, ιδιαίτερα, η αντιπρόεδρος της ομάδας, Ντίτα Τσαραντσόβα, προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. 

Η Τσαραντσόβα, ο οποία την Παρασκευή ζήτησε την απόλυση του Navarro, Ναβάρο, επέκρινε τη συνάντηση και προέτρεψε τον Μπορέλ να ενεργήσει. 

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν στις 11 Μαρτίου 2016. Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφηκε επίσημα στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Ταυτόχρονα, η συμφωνία τέθηκε στα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και στην Εθνοσυνέλευση της Κούβας για επικύρωση και τα περισσότερα μέρη της συμφωνίας άρχισαν να εφαρμόζονται προσωρινά από την 1η Νοεμβρίου 2017.