Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στην Παραγουάη κατά του προέδρου Μπενίτες

 Πηγή: Telesurtv.net

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Παραγουάης απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μάριο Άβδο Μπενίτες για την κακή διαχείρισή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους έως ότου παραιτηθεί ο πρόεδρος.

Αργά το Σάββατο, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν καταστολή από την Αστυνομία και αρκετούς συλληφθέντες κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στην πόλη Ασουνσίον.

Σε αντίθεση με την κινητοποίηση της Παρασκευής, η οποία άφησε τουλάχιστον έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, αυτή η νέα συγκέντρωση δεν κατεστάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας, έτσι ώστε οι διαδηλωτές διαδήλωσαν με απόλυτη ηρεμία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι παρευρισκόμενοι έφεραν πανό και φώναξαν συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου, του αντιπροέδρου, Ούγκο Βελάσκες, και ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης.

Ενώ η κινητοποίηση λάμβανε χώρα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο για να προσπαθήσει να αποσυμπιέσει την κρίση και να κάνει τους Παραγουανούς να δουν ότι άκουγε τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι διαδήλωσαν αγνοώντας τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο πρόεδρος, που αφήνουν εκτός τον επικεφαλής του πολιτικού υπουργικού συμβουλίου, Χουάν Ερνέστο Βιγιαμαγιόρ, την Υπουργό Γυναικών, Νίλντα Ρομέρο και τον Υπουργό Παιδείας, Εδουάρδο Πέτα.

Αυτό το Σάββατο, οι ηγέτες των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στον Πρόεδρο Άβδο Μπενίτες.

Ανέφεραν επίσης ότι η διέξοδος από την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα είναι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να σταματήσουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση μέσω παραίτησης ή πολιτικής δίκης.

Για πολλούς Παραγουανούς, πολλά από τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα, όπως η διαφθορά, η έλλειψη ανάπτυξης ή οι ελλείψεις στην εκπαίδευση και την υγεία, είναι προϊόν των δεκαετιών των κυβερνήσεων του Partido Colorado μετά τη δικτατορία του Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989).