Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα γεννήθηκαν στην Αργεντινή ο Σαν Μαρτίν και ο Νέστορ Κίρσνερ

Πηγή: pagina12.com.ar

Σαν σήμερα (25/2) γεννήθηκαν δύο σπουδαίοι άνδρες στην ιστορία της Αργεντινής: ο Απελευθερωτής Χοσέ Φρανσίσκο ντε Σαν Μαρτίν (1778-1850) και ο λαοφιλής περονιστής πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ (1950-2010).

Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν γεννήθηκε στην πόλη Γιαπεγιού της επαρχίας Κοριέντες. Ο Απελευθερωτής μορφώθηκε στην Ισπανία. Είχε εξέχοντα ρόλο στη μάχη του Μπαϊλέν ενάντια στα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Γύρισε στο Μπουένος Άιρες το 1812, σχημάτισε το σώμα των έφιππων Γρεναδιέρων και πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Ρίο ντε λα Πλάτα στη μάχη του Σαν Λορένσο. 

Με φιλελεύθερες μοναρχικές ιδέες, δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική μέσω της μασωνικής στοάς Λαουτάρο. Προώθησε την ανεξαρτησία το 1816, για την οποία ανέπτυξε την ηπειρωτική του στρατηγική: να διασχίσει τις Άνδεις, να απελευθερώσει τη Χιλή και έπειτα να φτάσει με πλοίο στη Λίμα, την καρδιά της ισπανικής αποικιοκρατίας στη Νότια Αμερική. Αφού ολοκληρώθηκε η αποστολή του, έλαβε χώρα η συνάντηση του Γκουαγιακίλ με τον Σιμόν Μπολίβαρ. Απομακρύνθηκε από τη δημόσια ζωή και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου πέθανε το 1850.



Ο Νέστορ Κίρσνερ γεννιέται στο Ρίο Γκαγιέγκος. Δικηγόρος που αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα, γνώρισε εκεί την Κριστίνα Φερνάντες, με την οποία παντρεύτηκε το 1975. Εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας της Σάντα Κρους το 1987 και έκανε το άλμα για τη θέση του κυβερνήτη το 1991. Επανεξελέγη το 1995 και το 1999. Ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2003 και σχημάτισε κυβέρνηση λόγω της παραίτησης του Κάρλος Μένεμ από την επαναληπτική ψηφοφορία. Έτσι, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 25 Μάη 2003 με το 22% των ψήφων. 

Εδραίωσε την οικονομική ανάκαμψη μετά την καταστροφή της σταθερής ισοτιμίας, πόνταρε στην περιφερειακή ολοκλήρωση και εφάρμοσε μια πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση την επανέναρξη των δικών για τα εγκλήματα της δικτατορίας. Παραιτήθηκε από την επανεκλογή και υποστήριξε τη σύζυγό του, η οποία κέρδισε το 2007. Εξελέγη βουλευτής το 2009. Τη στιγμή του θανάτου του, το 2010, ήταν Γενικός Γραμματέας της Unasur. Η αγρύπνια του έγινε στην Casa Rosada (προεδρικό μέγαρο), μέσα σε λαϊκό πένθος, και η σορός του θάφτηκε στην γενέτειρά του.