Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

"Παραιτήσου" ζητούν τα κοινωνικά δίκτυα από τον Μπολσονάρο μετά την δήλωσή του ότι η Βραζιλία έχει χρεοκοπήσει

Πηγές: Telesurtv.net, eluniverso.com

Η πρόσφατη ομολογία του προέδρου της Βραζιλίας ότι η χώρα του έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, προκάλεσε χιλιάδες χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να τον καλούν να παραιτηθεί. Μόνο στο Twitter, η ετικέτα "παραιτήσου" έχει πάνω από 80.000 αναφορές.

"Η Βραζιλία έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα", δήλωσε ο πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρο την Τρίτη, αποδίδοντας τα προβλήματά του σε "αυτόν τον ιό που προωθεί ο Τύπος", σε μια εποχή που η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται και τα επιδόματα που έσωσαν από τη δυστυχία εκατομμύρια ανθρώπους τελείωσαν.

"Αφεντικό, η Βραζιλία είναι χρεοκοπημένη. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ήθελα να αλλάξω την κλίμακα μείωσης των φόρων, αλλά ήρθε αυτός ο ιός που ενισχύεται από τον τύπο που έχουμε εκεί, αυτό τον τύπο χωρίς προσωπικότητα", δήλωσε ο Μπολσονάρο απαντώντας σε έναν από τους υποστηρικτές του που τον χαιρέτησε μπροστά από την επίσημη κατοικία του στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Η μεταρρύθμιση στην οποία αναφέρθηκε σχετίζεται με την αύξηση του επιπέδου του αφορολόγητου εισοδήματος, μια υπόσχεση από την προεκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού προέδρου, που ήρθε στην εξουσία με ένα φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα.

Ο Μπολσονάρο αποδίδει την οικονομική κατάρρευση της χώρας στα μέτρα περιορισμού που προτείνουν οι κυβερνήτες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη αφήσει σχεδόν 198.000 νεκρούς στη Βραζιλία. Και κέρδισε δημοτικότητα χάρη στην επείγουσα βοήθεια που χορηγήθηκε για εννέα μήνες σε 68 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Αλλά αυτό το μήνα η βοήθεια σταμάτησε, υπό την πίεση των αγορών που προειδοποιούν για το υψηλό επίπεδο ελλείμματος και χρέους της χώρας, που μπορεί να φτάσει "στο χείλος μιας κοινωνικής άβυσσου", σύμφωνα με τον Μαρσέλο Νέρι, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικών Πολιτικών του Ιδρύματος Ζετούλιο Βάργκας (FGV).

"Όσο δυνατά κι αν είναι τα λόγια του προέδρου, τα βλέπω ως ρητορικό επιχείρημα για να προετοιμάσει πολιτικά περικοπές στις δαπάνες έκτακτης ανάγκης και να προσπαθήσει να ισοσκελίσει τους δημόσιους λογαριασμούς", δήλωσε ο Αντρέ Περφέιτο,  της επενδυτικής Necton.

"Η κατάσταση είναι σοβαρή", δήλωσε η Necton, που θεωρεί ότι "το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά η έλλειψη καθαρού σχεδίου" σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει ημερομηνία έναρξης εμβολιασμού κατά του covid-19 .

Εν τω μεταξύ, η καμπύλη μετάδοσης και θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Τις τελευταίες 24 ώρες, ο γίγαντας της Νοτίου Αμερικής κατέγραψε 1.171 θανάτους και σχεδόν 60.000 νέες μολύνσεις, αριθμοί που πρέπει να εκτοξευτούν τις επόμενες εβδομάδες λόγω των μαζικών εορτασμών που έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με ειδικούς.