Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Η Κούβα και το ψυχορράγημα της κυβέρνησης Τραμπ

Πηγή: cubasi.cu

Εάν λάβουμε υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, κάποιος θα σκεφτόταν ότι το μικρό νησί της Καραϊβικής αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της, έτοιμης να παραδώσει, βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.

Στις 31 Δεκέμβρη, την παραμονή του εορτασμού της 62ης επετείου του θριάμβου της κουβανικής επανάστασης, ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι έχει τρεις εβδομάδες, σχεδόν το υπόλοιπο της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, για να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει ξανά το νησί στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Την 1η Γενάρη, και ενώ ο κουβανός λαός γιόρταζε έχοντας νικήσει επιτυχώς την μοιραία παγκόσμια πανδημία, έχοντας επιζήσει εκατοντάδων ευκαιριακών μέτρων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να εντείνει τον αποκλεισμό και ακόμη και μια αποτυχημένη προσπάθεια για "μαλακό" πραξικόπημα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ένταξη της Banco Financiero Internacional SA (BFI), στη «μαύρη λίστα» κουβανικών επιχειρήσεων με τις οποίες απαγορεύεται στους πολίτες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Όπως ορθά επεσήμανε ο κουβανός υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια στο λογαριασμό του στο Twitter, επιπλέον της προσπάθειας ενίσχυσης μιας οικονομικής πολιορκίας που δεν κατάφερε να καταστρέψει την κουβανική επανάσταση για 62 χρόνια, τέτοια μέτρα επιδιώκουν να ευχαριστήσουν την αντικουβανική μειονότητα στη Φλόριντα που προφανώς δεν μπορεί να ανεχτεί την ήττα στις τελευταίες εκλογές του σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για να επανεκλέξει τον ακόμη εν ενεργεία πρόεδρο, η αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα των μέτρων κατά της Κούβας, γερουσιαστή Μάρκο Ρούβιο, εξαπέλυσε μια εκστρατεία ψεύδους στην οποία κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ως κομμουνιστικό και υποτιθέμενο σύμμαχο χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και Νικαράγουα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε στο Μαϊάμι και σε μια συνέντευξη, με εκπρόσωπο αυτής της μαφίας στο YouTube, διαβεβαίωσε ότι θα είναι αυτός που θα τελειώσει την κουβανική επανάσταση.

Αλλά ούτε ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, ούτε οι αψιμαχίες από λούμπεν μισθοφόρους, ούτε σαμποτάζ και τρομοκρατικές ενέργειες, δεν έβαλαν τέλος στην κουβανική επανάσταση, κάτι που αναμφίβολα πλήγωσε βαθιά την υπερηφάνεια της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, εάν ληφθεί υπόψη ότι μια γελοιοποίηση 62 χρόνων  πρέπει να είναι, ακόμη και για τον πιο ξεδιάντροπο, κάτι πραγματικά ανυπόφορο.

Περισσότερο και από την επιβίωση της Κουβανικής Επανάστασης - χάρη στην οποία ζουν κατασπαταλώντας τα χρήματα του αμερικανού φορολογούμενου, οι πιο άσπονδοι εχθροί της στη Φλόριντα-, την αντικουβανική μαφία στο Μαϊάμι την πονάει η αιώνια αποτυχία της. Στη μάχη τους ενάντια σε μια Κούβα, πιο κυρίαρχη από ποτέ, κάθε έτος που περνά, οι ηγέτες της κατάφεραν μόνο να επιβεβαιώσουν την ιδιότητά τους ως αποτυχημένων απατεώνων.

Γι' αυτό και, τυφλοί από απογοήτευση και μίσος, δεν έχουν άλλη διέξοδο από την απόγνωση και το ψυχορράγημα αυτών που έχουν κρεμαστεί με το δικό τους σχοινί.