Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Το αντι-κουβανικό λόμπι των ΗΠΑ οργανώνεται και ξαναδείχνει τη σκληρότητά του

Πηγη: Granma.cu

Παρά τον ισχυρισμό διαφόρων ειδικών σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης σε σχέση με την Κούβα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα αντι-κουβανικό λόμπι που «αναπτύχθηκε» με την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο νέο σκηνικό είναι ο αριθμός ρεκόρ των δέκα Κουβανο-αμερικανών στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τους ρεπουμπλικάνους Κάρλος Χιμένεζ, Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ και Νικόλ Μαλλιωτάκης, τον Άλμπιο Σίρες, δημοκρατικό από το Νιου Τζέρσεϋ καιτου ρεπουμπλικάνους Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ, της Φλόριντα, Άλεξ Μούνεϊ, από τη Δυτική Βιρτζίνια, και Άντονι Γκονζάλεζ, από το Οχάιο.

Οι άλλοι εκλεγμένοι είναι οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, από τη Φλόριντα, και Τεντ Κρουζ, από το Τέξας, δύο ρεπουμπλικάνοι που προστίθενται στον δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ, από το Νιου Τζέρσεϋ.

Η επανένταξη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία είχε πάντα την ενθουσιώδη υποστήριξη του Μάρκο Ρούμπιο και του Τεντ Κρουζ. Από το 2017, ο Ρούμπιο παρέδωσε στον Ρικ Σκοτ, τότε κυβερνήτη της Φλόριντα, ένα μνημόνιο δύο σελίδων που περιλάμβανε αυτήν την πρόταση.

Οι ενέργειες πίεσης ήταν συνεχείς εκ μέρους της κουβανοαμερικανικής ακροδεξιάς και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Ένας από τους πιο «ένθερμους» ήταν ο Mαουρίσιο Κλάβερ-Καρόνε, αρχιτέκτονας της πολιτικής για την Κούβα και τη Βενεζουέλα στον Λευκό Οίκο, και σημερινός πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ένα είδος γκρίζας εξοχώτητας πίσω από όλα τα δεινά κατά του κουβανικού λαού.

Ο χαρακτηρισμός της ανένδοτης των Αντιλλών ως «μοχθηρής και τρομοκρατικής» θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των μέτρων Ομπάμα και την έναρξη μιας σπείρας επιθετικών ενεργειών που θα καταλήξουν με την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων και θα προχωρήσουν περισσότερο. Πέρασε ακόμα από τα θερμόαιμα μυαλά των Καρόνε, Ρούμπιο και σία, η ιδέα μιας στρατιωτικής επίθεσης χρησιμοποιώντας μια πολυεθνική δύναμη και επικαλούμενη τη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Βοήθειας (TIAR).

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιτάχυνε τα γεγονότα. Αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ουσιαστικός στόχος να καταγραφεί η Κούβα ως υποστηρικτής τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, για να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε ενέργεια προσέγγισης μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα θεμελιώδη επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να γίνει επίθεση στο νησί, την επανένταξη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, τη χειραγώγηση σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κατηγορίες για το μονοπώλιο του στρατού στην οικονομία και την υποστήριξη της Βενεζουέλας.

Αυτά τα στοιχεία θα είναι η «λυδία λίθος» του αντι-κουβανικού λόμπι ενόψει οποιασδήποτε δράσης προσέγγισης του Τζό Μπάιντεν. Θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των 22 διμερών μέσων που συμφωνήθηκαν και ισχύουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και θα σταματήσουν τον διάλογο εξαιτίας της πιθανού υπολογισμού, από τον Λευκό Οίκο, του πολιτικού κόστους εξάλειψης οποιουδήποτε από αυτά τα προσχήματα.

Η πρώτη δρασηριότητα στο λόμπι είναι ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Nuevo Herald, η νεοεκλεγείσα βουλευτής του Κογκρέσου Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ ξεκίνησε το νομοθετική της θητεία με ένα νομοσχέδιο που συνυποστηρίχθηκε από άλλους Κουβανο-αμερικανούς.

Η πρόταση επιδιώκει να θέσει προϋποθέσεις για την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα: "η κουβανική κυβέρνηση θα έπρεπε να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και να δεσμευτεί να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές".

Οκτώ ακόμη μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ, Κάρλος Χιμένεζ, Άλεξ Μούνεϊ και Νικόλ Μαλλιωτάκης, συνυποστήριξαν το έργο.

Ο Κάρλος Χιμένεζ, πρώην δήμαρχος της κομητείας και πρόσφατα εκλεγμένος βουλευτής του Κογκρέσου, δήλωσε ότι "είναι καιρός για το Κογκρέσο να κάνει ένα βήμα εμπρός και να κατονομάσει, μόνιμα, το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κούβας ως κράτος που υποθάλπει της τρομοκρατίας".

Ας ελπίσουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, δεν θα επικρατήσουν τα δόλια συμφέροντα της αντι-κουβανικής μειονότητας που έχει μετατρέψει την ατιμία σε επιχείρηση, την ανατροπή κατά της Κούβας σε ανθηρή βιομηχανία και την ανηθικότητα σε πολιτικό χαρτοφυλάκιο.


#unblockcuba