Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Η Αργεντινή επαναλαμβάνει τα δικαιώματά της στα νησιά Μαλβίνες, στην επέτειο της κατάληψής τους από τη Μ. Βρετανία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επανέλαβε σήμερα τη σταθερή της δέσμευση για ειρηνική λύση και απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφερόντων όσων ζουν στα νησιά Μαλβίνες, περιοχή που βρίσκεται σε διένεξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

188 χρόνια μετά τον σφετερισμό αυτής της γης από αυτήν τη χώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε μια δήλωση την διάθεση επιπλέον να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο σύμφωνα με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα που έχει διατηρήσει αυτό το έθνος τα χρόνια που ακολούθησαν την αποδοχή του ψηφίσματος 2065 (XX).

Στο κείμενο, το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση της αποστολής καλών υπηρεσιών που της ανέθεσε η Γενική Συνέλευση μέσω διαδοχικών ψηφισμάτων.

Υπενθυμίζοντας ότι από τις 3 Ιανουαρίου 1833, τα νησιά καταλήφθηκαν παράνομα από βρετανικές δυνάμεις που εκδίωξαν τον πληθυσμό και τις αρχές της Αργεντινής που ήταν νόμιμα εγκατεστημένες εκεί, αντικαθιστώντας τες με βρετανούς υπηκόους, το υπουργείο θύμισε ότι ακριβώς το 2020 που μόλις τελείωσε συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από αυτά τα γεγονότα.

"Η ανάκτηση της αποτελεσματικής άσκησης της κυριαρχίας μας στα νησιά Μαλβίνες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σεβόμενοι τον τρόπο ζωής των κατοίκων τους, είναι ένας μόνιμος και αναφαίρετος στόχος του λαού της Αργεντινής, όπως περιλαμβάνεται στο Εθνικό μας Σύνταγμα και αποτελεί πολιτική του κράτους", διευκρινίζει η δήλωση.

Αφού τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα επιμένει σε αυτήν την πρόσκληση για διάλογο μέσω πολυάριθμων δηλώσεων πολυμερών φόρουμ, το κείμενο δείχνει ότι η άρνηση συμμόρφωσης με την υποχρέωση επανάληψης των διαπραγματεύσεων για κυριαρχία επιδεινώνεται από τη συνεχή εισαγωγή μονομερών πράξεων εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων - που η Αργεντινή έχει καταδικάσει επανειλημμένως - καθώς και μια αδικαιολόγητη και δυσανάλογη στρατιωτική παρουσία.

Όλες αυτές οι πράξεις αντιβαίνουν στο ψήφισμα 31/49 των Ηνωμένων Εθνών  και έχουν ξεσηκώσει ανησυχία και καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, σχολίασε το Υπουργείο Εξωτερικών.