Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ο Τεμέρ συνωμότησε με στρατιωτικούς για πραξικόπημα κατά της Ρούσεφ στη Βραζιλία


Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ επιβεβαίωσε ότι η νέα ομολογία του πρώην προέδρου Μισέλ Τεμέρ αποκαλύπτει σήμερα ότι το πραξικόπημα που την ανέτρεψε από την εξουσία το 2016 είχε κοινοβουλευτικό, μιντιακό, δικαστικό και επίσης στρατιωτικό χαρακτήρα.

Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στην σελίδα της στο διαδίκτυο, η Ρούσεφ (2011-2016) κατήγγειλε ότι ο Τεμέρ «όχι μόνο επωφελήθηκε από το πραξικόπημα, αλλά συμμετείχε επίσης απευθείας στη δημιουργία ενός στρατιωτικού σχεδίου για την υποστήριξη της κατάρρευσης της δημοκρατικής ομαλότητας».

Τώρα, παρατήρησε, μετά από τόση ειλικρίνεια, αποκτά αληθοφάνεια αυτό που είπε ο γερουσιαστής Ρομέρ Ζουκά, σε μια συνομιλία που είχε ηχογραφηθεί νόμιμα εκείνη την εποχή, ότι ο τότε αντιπρόεδρος ζητούσε υποστήριξη στους στρατώνες και «οι στρατιωτικοί έδωσαν τουλάχιστον το πράσινο φως στο πραξικόπημα και, για να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, παρακολούθησαν το MST (Κίνημα Εργατών Χωρίς Γη)».

Η επίσημη σελίδα του Εργατικού Κόμματος (PT) σημειώνει ότι ο Τεμέρ, ο οποίος συνωμότησε για να ανατρέψει την Ρούσεφ, «ομολόγησε επιτέλους το προφανές: ενήργησε από την αρχή για να προωθήσει την πολιτική δίκη με το πραξικόπημα του 2016, λίγο μετά αφού και οι δύο είχαν επανεκλεγεί τον Οκτώβριο του 2014».

Αυτό, επισημαίνει το PT, είναι αυτό που λέει στο βιβλίο «Η εκλογή» ή καλύτερα «Ημερολόγιο ενός πραξικοπήματος», πώς ένας πρόεδρος κατάφερε να ξεπεράσει μια σοβαρή κρίση και να παρουσιάσει μια ατζέντα για τη Βραζιλία, ένα είδος απομνημονεύματος και αυτοβιογραφίας, που κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες.

Προσπαθώντας μάταια να πουλήσει τον εαυτό του ως χαρακτήρα ευγενών προθέσεων, ο Τεμέρ (2016-2018) προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η εξουσία έπεσε στα χέρια του κατά τύχη, προειδοποιεί η πολιτική οργάνωση.

Αλλά το μέλος του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (MDB) παραδέχεται ότι από το 2015 βρισκόταν σε στενή επαφή με τους στρατιωτικούς - συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Σέρζιο Ετσεγκόγιεν και του τότε αρχηγού του στρατού, στρατηγού Βίλας Μπόας – συνωμοτώντας για να ανατρέψουν την τότε πρόεδρο.

Σύμφωνα με το PT, ο πρώην αρχηγός του κράτους, «κατηγορούμενος για διαφθορά, αλλά που λειτουργεί ανεμπόδιστα, εργάζεται σήμερα ως συνομιλητής του Ζάιρ Μπολσονάρο, τον οποίο πάντα επαινεί με κάθε ευκαιρία».

Για το Εργατικό Κόμμα, «ο Τεμέρ πρέπει να πανηγυρίζει: το πραξικόπημα του 2016 είναι η ανοιχτή εθνική πληγή που διέβρωσε τους θεσμούς και άνοιξε την πόρτα για την εκλογή του πρώτου αρχηγού κράτους χωρίς καμία δέσμευση για τη Βραζιλία και το μέλλον της χώρας».