Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατείνει τα μέσα πίεσης εναντίον της Βενεζουέλας

Πηγή: Telesurtv.net

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε την παράταση για ένα έτος των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων κατά της Βενεζουέλας λίγες εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

«Το Συμβούλιο επέκτεινε σήμερα το καθεστώς κυρώσεων (όπως αποκαλούν τα μέτρα πίεσης) της ΕΕ  κατά της Βενεζουέλας για ένα έτος, έως τις 14 Νοεμβρίου 2021», ανέφερε σε ανακοινωθέν.

Ο οργανισμός επεσήμανε ότι οι καταναγκαστικές ενέργειες περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και απαγόρευση εισόδου τριάντα περίπου αξιωματούχων της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μέλη ή όχι του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους διεθνείς παράγοντες που, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό και την αυτοαναγόρευσή του ως «υπεύθυνου πρόεδρου» της Βενεζουέλας. Έκτοτε, διατηρεί και εντείνει ένα καθεστώς μονομερών καταναγκαστικών μέτρων κατά της συνταγματικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι αυτά τα μέτρα πίεσης πλήττουν τον λαό αυτής της χώρας, καθώς περιορίζουν την ικανότητα των αρχών να αποκτήσουν, μέσω δίκαιου και νόμιμου διεθνούς εμπορίου, αναγκαία έσοδα για τους πολίτες της.

Ομοίως, τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, πλήττοντας βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, όπως η μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και ο σεβασμός της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των κρατών.

Οι βενεζουελάνοι καλούνται στις κάλπες στις 6 Δεκεμβρίου να εκλέξουν τους 277 αντιπροσώπους που θα αποτελέσουν τη νέα νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλίου. Περίπου 14.400 υποψήφιοι από 107 πολιτικά σχήματα συμμετέχουν στις νομοθετικές εκλογές.