Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Μειώνεται η μετάδοση και η θνησιμότητα λόγω AIDS/HIV στην Κούβα

Πηγή: Granma.cu

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στην Κούβα έχει μειωθεί η αναφορά νέων περιστατικών και θανάτων εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), ανακοίνωσε η Μαρία Ισέλα Λαντέρο, ειδική από το τμήμα STI-HIV/AIDS και ηπατίτιδας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με το Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ACN), η Λαντέρο εξήγησε ότι το έργο της μεγαλύτερης από τις Αντίλλες ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS/HIV για το 2020, γνωστούς ως 90-90-90, και ότι επιμένουν στη διάγνωση του ποσοστού των ατόμων που είναι φορείς του ιού.

Ανέφερε ότι πριν από πέντε χρόνια το έθνος της Καραϊβικής ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση HIV από μητέρα σε παιδί, η οποία προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), ένα επίτευγμα που διατηρεί σήμερα, ενώ προχωρεί προς την εξάλειψη της σεξουαλικής μετάδοσης αυτής της ασθένειας.

"Γνωρίζουμε σήμερα όλες τις έγκυες γυναίκες, όλες όσες έχουν HIV τις περιθάλπουμε και παρακολουθούμε το ιικό τους φορτίο, διευκρίνισε η Λαντέρο.

Περισσότερα από 35.000 άτομα έχουν διαγνωστεί στην Κούβα με HIV από το 1986, όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα περιστατικά στη χώρα, εκ των οποίων 28.756 παραμένουν εν ζωή.

Σύμφωνα με είδηση του Κουβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την 1η Δεκέμβρη θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση του AIDS/HIV σε όλη την εθνική επικράτεια, με δραστηριότητες που στοχεύουν στην εκπαίδευση του πληθυσμού και στον πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για τον περιορισμό της λοίμωξης.

Η πιο πάνω ημερομηνία, που φέτος γιορτάζεται με το σύνθημα «Παγκόσμια αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη», τιμήθηκε για πρώτη φορά το 1988 μετά από πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.