Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Δύο κουβανικά εμβόλια ανάμεσα στα 47 υποψήφια κατά του Covid-19

 Πηγή: Granma.cu

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριέλαβε χθες το δεύτερο υποψήφιο κουβανικό εμβόλιο Soberana 2 στον επίσημο ιστότοπό του για προγράμματα σε φάσεις κλινικών δοκιμών κατά του COVID-19, όπως δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, το Ινστιτούτο εμβολίων Φίνλεϋ (IFV).

Το ίδρυμα BioCubaFarma επεσήμανε ότι το πρώτο υποψήφιο κουβανικό εμβόλιο, το Soberana 1, και τώρα το Soberana 2, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 47 κατά του SARS-COV-2, που έχουν καταχωριστεί παγκοσμίως από τον ΠΟΥ.

Τόνισε ότι, από την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του Soberana 2, η οποία «ήταν υπό την ευθύνη της προϊσταμένης ερευνήτριας, Δρ. Μαρία Εουχένια Τολέδο, του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Πέδρο Κιουρί. Η κλινική δοκιμή συνεχίζεται με την αναμενόμενη ηρεμία». Το Soberana 2 είναι ένα συζυγές εμβόλιο που προκαλεί μια ισχυρή ανοσοπροστατευτική απόκριση, ακόμη και σε επίπεδο βλεννογόνου, για την πρόληψη της εισόδου του ιού και την τόνωση μιας μακροχρόνιας ανοσοποιητικής μνήμης.

Έγινε επίσης γνωστό ότι τα στελέχη της IFV παρουσίασαν στον Παγκόσμιο και Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας τα επιτεύγματα που παρουσιάζει το Soberana 1, σε μια διαδικτυακή συνάντηση στα κεντρικά γραφεία αυτών των οργανισμών στην κουβανική πρωτεύουσα. Οι ειδικοί συζήτησαν για τις κλινικές δοκιμές των φάσεων 1 και 2, που θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina.

Πριν από λίγες ημέρες, το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) παρουσίασε τον τεχνικό φάκελο του πρώτου υποψηφίου εμβολίου στο Κέντρο Ελέγχου Κρατικών Φαρμάκων και Ιατρικού Εξοπλισμού και Συσκευών (Cecmed).