Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Στις 23 Νοεμβρίου σταματάνε τα εμβάσματα μέσω Western Union προς την Κούβα

Κούβα έχει σήμερα ημερομηνία λήξης, στα πλαίσια της αναστολής που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 23 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε η κουβανική χρηματοοικονομική εταιρεία Fincimex, που ανήκει στον εμπορικό όμιλο Cimex, οι καταβολές των εμβασμάτων μέσω της εταιρείας των ΗΠΑ Western Union θα σταματήσουν επίσημα εκείνη την ημέρα, ως αποτέλεσμα των μονομερών μέτρων της Ουάσινγκτον κατά του νησιού.

Από το προφίλ της Cimex στο Twitter, η Fincimex παρουσίασε λεπτομερώς τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με την βασική εταιρεία μεταφοράς χρημάτων στη μεγαλύτερη των Αντιλλών, για να θέσουν με αμοιβαία συμφωνία και εγκαίρως τις διαδικασίες.

Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, ανέφερε η ανακοίνωση, αποφάσισαν να τερματίσουν την καταβολή χρημάτων από τις 23 Νοεμβρίου και τη λειτουργία των 407 σημείων εξυπηρέτησης που περιλαμβάνονται στο δίκτυο της βορειοαμερικανικής εταιρείας στο νησί.

Επανέλαβε ότι η διακοπή αυτής της υπηρεσίας μεταξύ των δύο χωρών είναι «μοναδική και αποκλειστική ευθύνη» του Λευκού Οίκου και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της προς τις οικογένειες του νησιού έτσι ώστε να αναγνωρίσει και να διατηρήσει τακτικές και ασφαλείς ροές εμβασμάτων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε το σχέδιο του τελικού κανονισμού για να ακυρώσει, 30 ημέρες μετά τις 27 Οκτωβρίου, το πεδίο εφαρμογής ορισμένων γενικών αδειών που σχετίζονται με τραπεζικές μεταφορές από το εξωτερικό.

Το μέτρο απαγορεύει την αποστολή χρημάτων στην Κούβα μέσω της Fincimex και της συνδεόμενης εταιρείας American International Services (AIS) και τερματίζει τα 407 σημεία ανάληψης της Western Union που είναι κατανεμημένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χρηματοοικονομική εταιρεία του έθνους της Καραϊβικής διαχειρίζεται για περισσότερα από 20 χρόνια την αποστολή εμβασμάτων, βάσει σύμβασης εκπροσώπησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο οντοτήτων.

Σε μια πρόσφατη δήλωση, η κουβανική εταιρεία κατήγγειλε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει ότι τα εμβάσματα δεν θα διακόπτονταν εάν η Κούβα δεχόταν την επιβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα δίκτυο πληρωμών διαφορετικό από το τρέχον.

«Λένε ψέματα», επισημαίνει το κείμενο, και εξηγεί ότι στις 30 ημέρες που έθεσε η ξένη κυβέρνηση είναι αδύνατο να επιτευχθεί η υποδομή, η τεχνολογική ολοκλήρωση, οι υλικοτεχνικές διαδικασίες και η προετοιμασία του προσωπικού που απαιτείται για τη μεταφορά χρημάτων.

«Αυτοί που σχεδίασαν τα μέτρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε 30 ημέρες να οργανωθούν εναλλακτικές λύσεις», επομένως είναι «προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διακόψει τα εμβάσματα στην Κούβα, και γι 'αυτό πρέπει να πουν ψέματα στην κοινή γνώμη», σχολιάζει.