Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ο Λούις Άρσε θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Βολιβίας με την Κούβα και τη Βενεζουέλα - [+video]

Πηγή: www.paginasiete.bo

Η αποκατάσταση των σχέσεων με χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Ιράν θα είναι ένα από τα καθήκοντα για την ανακατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Βολιβίας, την οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Λούις Άρσε, ο εκλεγείς πρόεδρος στις γενικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου στη Βολιβία.

Ο Άρσε, υποψήφιος του Κινήματος προς το Σοσιαλισμού (MAS) του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στον EFE ότι, μόλις επισημοποιηθεί η νίκη του, η Βολιβία θα ξαναρχίσει τις σχέσεις με χώρες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα που είχε διακόψει η προσωρινή πρόεδρος Ζανίνε Ανιες. 

"Θα αποκαταστήσουμε όλες τις σχέσεις. Αυτή η κυβέρνηση ενήργησε πολύ ιδεολογικά, στερώντας από το λαό της Βολιβίας την πρόσβαση στην κουβανική ιατρική, στη ρωσική ιατρική, στις προόδους της Κίνας. Για ένα καθαρά ιδεολογικό ζήτημα, ο πληθυσμός έχει εκτεθεί κατά τρόπο περιττό και επιβλαβή", δήλωσε.

Ο Λούις Άρσε εξέφρασε την προθυμία του να "ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις χώρες, η μόνη απαίτηση είναι να μας σέβονται και να σέβονται την κυριαρχία μας, τίποτα περισσότερο. Όλες οι χώρες, ανεξάρτητα μέγεθος, που θέλουν σχέσεις με τη Βολιβία, η μόνη απαίτηση είναι να υπάρχει σεβασμός στη βάση της ισότητας. Έτσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα"

Η προσωρινή κυβέρνηση της Βολιβίας αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα λόγω "της μόνιμης εχθρότητας και των διαρκών παραπόνων" για τις οποίες κατηγόρησε την κουβανική κυβέρνηση, αν και διευκρίνισε ότι δεν ήταν μια συνολική ρήξη, αφού έπρεπε να φύγουν οι Βολιβιανοί γιατροί, που με τον Έβο Μοράλες , εδώ και χρόνια, υποστήριζαν το σύστημα υγείας της Βολιβίας. 

Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ο Άνες απέσυρε την αναγνώριση της χώρας στον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό.

Ο Λούις Αρσε αναφέρθηκε επίσης και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAΚ), του οποίου η έκθεση σχετικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών στη Βολιβία πριν από ένα χρόνο, αργότερα ακυρώθηκε, Το MAS κατάγγειλε τον αποφασιστικό ρόλο του ΟΑΚ στο πραξικόπημα, του οποίου θύμα υπήρξε ο Έβο Μοράλες ο οποίος αρνήθηκε εξ αρχής ότι υπήρξε νοθεία

"Έχουμε πολλές καταγραφές από πέρσι για το έργο του ΟΑΚ στη Βολιβία. Το έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εάν αυτά τα λάθη δεν διορθωθούν, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε ότι έχει κάνει ο ΟΑΚ στη Βολιβία", δήλωσε . 

"Έχουν παραβεί τους νόμους. Ένας από τους νόμους των διεθνώς παρατηρητών στις εκλογές, είναι να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις και το πρώτο που έκανε ο ΟΑΚ ήταν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Αυτό είναι σοβαρό αδίκημα κατά του λαού της Βολιβίας". 

"Πρέπει να επανορθώσουν τα λάθη τους. Αλλά αν αυτοί δεν το κάνουν, θα πάμε να εργαστούμε με τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που μας σέβονται".

“Θα είμαστε μια κυβέρνηση ανοιχτή σε κάθε είδους διεθνών σχέσεων με χώρες και διεθνείς οργανισμούς που σέβονται την κυριαρχία μας, που μας σέβονται ως χώρα. Θα είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε για οποιοδήποτε θέμα, ολοκλήρωση, εμπόριο, επενδύσεις, ό, τι είναι αναγκαίο. προκειμένου να προχωρήσει ο πληθυσμός της Βολιβίας μπροστά", κατέληξε.