Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την καμπάνια τους εναντίον της διεθνούς ιατρικής συνεργασίας της Κούβας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια πλαστή και αναληθής αξιολόγηση, που προωθείται και εξυπηρετεί τους επιθετικούς σκοπούς των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προσπάθειά της να δυσφημίσει τη διεθνή συνεργασία της Κούβας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευση της Κούβας για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας της προς όφελος του κουβανικού λαού και τη συνεργασία με τους ανθρώπους της περιοχής όπως και αλλού στον κόσμο. Η Κούβα έχει την ικανότητα να το κάνει, κάτι το οποίο το δημιούργησε με τις δικές της προσπάθειες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει.

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες

Ο λαός της Κούβας και η διεθνής κοινότητα γνωρίζουν για την δόλια εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2019 για να δυσφημίσει τη διεθνή ιατρική συνεργασία της Κούβας; να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις που το έχουν ζητήσει και να στερήσει από τους λαούς αυτές τις υπηρεσίες υγείας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει πως, ως μέρος αυτής της επίθεσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει μια σειρά πιέσεων και εκβιασμών εναντίον της Παν-Αμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Υπό την απειλή να καταργήσει την χρηματοδοτική συνεισφορά της, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κύρια πηγή συνεισφορών στον προϋπολογισμό της PAHO, ανάγκασαν την Γραμματεία αυτού του οργανισμού να αποδεχτεί αυτό που ονομάζεται «εξωτερικός έλεγχος του ρόλου της PAHO στο πρόγραμμα της Βραζιλίας ‘’Περισσότεροι γιατροί’’ ». Το οποίο περιλάμβανε τη συμμετοχή χιλιάδων Κουβανών επαγγελματιών, κατόπιν ρητού αιτήματος της λαϊκής κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος. Το εν λόγω πρόγραμμα ήταν ο στόχος της πιο μεγάλης εκστρατείας εκφοβισμού που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σημερινή κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Οι υποτιθέμενες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη συνεργασία της Κούβας, ιδίως σχετικά με το πρόγραμμα «Περισσότεροι γιατροί», δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε σχετικές, ώστε να αξίζει περαιτέρω εξέταση από την PAHO. Το πρόγραμμα «Περισσότεροι γιατροί», το οποίο έχει ελεγχθεί πολλές φορές στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα, θεσπίστηκε βάσει τριμερούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της κουβανικής κυβέρνησης, της τότε κυβέρνησης της Βραζιλίας και της PAHO. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2018, οι κουβανοί γιατροί στη Βραζιλία βοήθησαν 113.000 359 ασθενείς σε περισσότερους από 3.600 δήμους και παρείχαν μόνιμη υγειονομική κάλυψη σε 60 εκατομμύρια Βραζιλιάνους. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, επεκτάθηκε η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και οι προσφορές αυξήθηκαν. Οι δείκτες υγείας βελτιώθηκαν και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν λόγω της προληπτικής εργασίας που πραγματοποίησαν οι κουβανοί γιατροί.

Το επίπεδο ικανοποίησης και αποδοχής μεταξύ των ασθενών, των γιατρών και των διαχειριστών του προγράμματος ήταν υψηλό. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UFMG), το 95 τις εκατό των ασθενών δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι με το Πρόγραμμα. Εάν η Κούβα δεν είχε αναγκαστεί να αποσύρει τους γιατρούς της από τη Βραζιλία, θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 σε αυτήν τη χώρα, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη πιο επηρεασμένη από αυτήν την πανδημία στον κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε στη Διακήρυξη που εξέδωσε το Κουβανικό Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στις 14 Νοεμβρίου 2018, η Κούβα αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα «Περισσότεροι γιατροί», εν όψει της υποτιμητικής συμπεριφοράς του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, ο οποίος υιοθέτησε μια περιφρονητική και απειλητική στάση απέναντι στους εργαζομένους της συνεργασίας μας και, σε πλήρη αδιαφορία για τον PAHO και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από αυτόν τον οργανισμό με την Κούβα, επέβαλε τροποποιήσεις στους όρους του Προγράμματος, οι οποίες οδήγησαν στη μη συμμόρφωση με τις αρχικά συμφωνημένες εγγυήσεις και την επιβολή νέων προϋποθέσεων για τη μονιμότητα των επαγγελματιών μας σε αυτήν τη χώρα, οι οποίες ήταν απαράδεκτες.

Η απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να χειριστεί διεθνείς και περιφερειακούς φορείς κατά τη βούλησή της είναι αηδιαστική. Είναι γνωστό ότι τα εκτελεστικά όργανα της PAHO δεν έχουν υιοθετήσει κανένα έγγραφο που να εξουσιοδοτεί ή να νομιμοποιεί την εφαρμογή αυτού του ελέγχου ή τη σύνταξη των λεγόμενων «Όρων εντολής».

Ένα τέτοιο έγγραφο συντάχθηκε από μια ομάδα που συγκροτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γραμματεία της PAHO και τον Καναδά, όπου η τελευταία ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ των μερών. Η πραγματικότητα όλων αυτών των αυθαίρετων ενεργειών είναι ότι ολόκληρη η διαδικασία ελέγχου χρηματοδοτείται από τον κανονικό προϋπολογισμό της PAHO.

Χωρίς καμία απολύτως εντολή, προσλήφθηκε νομική εταιρεία από τις ΗΠΑ για να εκδώσει μια προσαρμοσμένη και προκαθορισμένη αξιολόγηση εντός περιόδου 180 ημερών, σύμφωνα με τους «Όρους Αναφοράς» που είχε ήδη ορίσει η επιλεγμένη ομάδα με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κανείς με μια στοιχειώδη αίσθηση τιμιότητας, γνωρίζοντας τις προθέσεις και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ή με ένα ίχνος κοινής λογικής, δεν θα αμφισβητούσε ποτέ ότι πρόκειται για μια κατάφωρη επίθεση ενάντια στην πολυμέρεια; ένας χονδροειδής πολιτικός χειρισμός της PAHO και η επέκταση της επιθετικότητας κατά της Κούβας.

Μετά την καταγγελία αυτού του ελιγμού από τον Dr. Jose Ángel Portal Miranda, Υπουργό Δημόσιας Υγείας της Κούβας, στην 58η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της PAHO στις 28 Σεπτεμβρίου, οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών έδειξαν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται στον Οργανισμό, κατά των προγραμμάτων συνεργασίας της Κούβας με τα κράτη μέλη της περιοχής και του λεγόμενου «εξωτερικού ελέγχου» του Προγράμματος «Περισσότεροι γιατροί» για τη Βραζιλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν πολύ πέρα από αυτό και αντιτάχθηκαν στην εκλογή της Κούβας ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της PAHO, μια ενέργεια που δεν κατάφερε να επιτευχθεί χάρη στην ομόφωνη υποστήριξη που έλαβε η υποψηφιότητα της Κούβας. Κατά τη διάρκεια των συνόδων του Συμβουλίου, αρκετές χώρες αναγνώρισαν και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία που προσέφερε το κουβανικό ιατρικό προσωπικό προς την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια πλαστή και αναληθής αξιολόγηση, που προωθείται και εξυπηρετεί τους επιθετικούς σκοπούς των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προσπάθειά της να δυσφημίσει τη διεθνή συνεργασία της Κούβας.

Είναι ατυχές το γεγονός ότι, μέσω αυτού του νέου ελιγμού, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βλάψει τις σχέσεις της Κούβας με την PAHO, η οποία βασίζεται ιστορικά στη συνεργασία, τον σεβασμό, τον κοινό προσδιορισμό ανθρωπιστικών στόχων και αξιών και την αποφασιστικότητα να εγγυηθούν υπηρεσίες ποιότητας υγείας σε όλους τους ανθρώπους . Αυτή ήταν η βάση μιας σχέσης για την οποία η Κούβα αισθάνεται περήφανη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευση της Κούβας για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας της προς όφελος του κουβανικού λαού και τη συνεργασία με τους ανθρώπους της περιοχής όπως και αλλού στον κόσμο. Η Κούβα έχει την ικανότητα να το κάνει, κάτι το οποίο το δημιούργησε με τις δικές της προσπάθειες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπράττουν έγκλημα όταν προσπαθούν να στερήσουν εκατομμύρια άτομα από αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα. Όπως εκφράστηκε στη δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 5 Δεκεμβρίου 2019, είναι ανήθικο και απαράδεκτο το γεγονός ότι η αξιοπρέπεια, ο επαγγελματισμός και ο αλτρουισμός των περισσότερων από 400.000 κουβανών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έχοντας πραγματοποιήσει αποστολές σε 164 χώρες κατά τη διάρκεια 56 χρόνων, τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Ο αυστηρότατος οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας, των οποίων οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα καταστροφικές στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, δεν θα εμποδίσει τη χώρα μας να μοιραστεί τους σπάνιους πόρους της με άλλους λαούς στον κόσμο που είναι σε ανάγκη.

Εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σύνορά της, και καθοδηγούμενη από την ανθρωπιστική και αδελφική κλίση του λαού μας, η Κούβα ενίσχυσε τη διεθνή ιατρική της συνεργασία στέλνοντας περισσότερους από 3.800 εργαζόμενους συνεργασίας, οργανωμένοι σε 52 ιατρικές ταξιαρχίες, σε 39 χώρες και εδάφη που πλήττονται από την πανδημία. Αυτοί οι ειδικοί έχουν ενωθεί με αυτούς που ήδη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 59 πολιτείες, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Όπως εξέφρασε ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, στον απολογισμό του για τις 20 Οκτωβρίου 2014 με τίτλο «Η ώρα του καθήκοντος», λέει ‘’το ιατρικό προσωπικό που είναι έτοιμο να πάει σε οποιαδήποτε περιοχή για να σώσει ζωές, ακόμη και με κίνδυνο να χάσουν τις δικές τους, είναι το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης που μπορούν να προσφέρουν τα ανθρώπινα όντα. "

Αβάνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020.