Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κολομβία: Λουτρό αίματος και άγρια καταστολή στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία δικηγόρου από την αστυνομία [+ VIDEOS]

 Πηγή: lechuguinos.com

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Μπογκοτά βάφτηκαν με το αίμα τουλάχιστον 5 ανθρώπων  που έχασαν τη ζωή τους και  δεκάδων τραυματιών  στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την δολοφονία από την αστυνομία της Κολομβίας του δικηγόρου Javier Ordóñez.

Τουλάχιστον 5 άτομα πέθαναν αυτήν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Μπογκοτά  μετά το θάνατο του κολομβιανού δικηγόρου Javier Ordóñez, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια  βίαιου ελέγχου από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι του έκαναν πολλαπλά ηλεκτροσόκ με ένα όπλο taser στη γειτονιά Βίγια Λους, στην συνοικία Ενγκατιβά  (δυτικά της Μπογκοτά).

Ο θάνατος του Ordóñez την Τετάρτη οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους να γεμίσουν τους δρόμους της Μπογκοτά, του Κάλι και του Μεδεγίν. Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν σε τμήματα της κολομβιανής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις συνοικίες πόλεις Μπόσα, Σούμπα, Κένεντι και Εγκατιβά. Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε 27 αστυνομικά τμήματα  και πυρπόλησαν άλλα 12.


Η σύλληψη του Javier Ordóñez


Την Τρίτη το βράδυ, ο δικηγόρος συνελήφθη από την αστυνομία για φερόμενη παραβίαση των περιορισμών καραντίνας. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ένας από τους μάρτυρες, εμφανίζονται οι δύο αστυνομικοί ακινητοποιούν τον δικηγόρο στο έδαφος κα του προκαλούν επαναλαμβανόμενα ηλεκτροσόκ, παρά το γεγονός ότι ο άντρας τους ζητά να σταματήσουν. 

Ο Juan David Uribe, φίλος του Ordóñez, ακούγεται να λέει στους ένστολους άντρες: “ Σας παρακαλώ, σας βιντεοσκοπούμε”. Ωστόσο, οι αστυνομικοί συνεχίζουν τα ηλεκτροσόκ. 

Ο Ordóñez και ένας άλλος φίλος του συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Διοίκηση Άμεσης Δράσης (CAI). Σύμφωνα με τον φίλο που είδε τον δικηγόρο στο αστυνομικό τμήμα, οι αστυνομικοί “τον είχαν σπάσει στο ξύλο”. 

Μετά τη βίαιη σύλληψη, ο Ordóñez μεταφέρθηκε σε ιατρική κλινική, αλλά λίγο αργότερα η οικογένειά του ενημερώθηκε ότι πέθανε.