Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Γουατεμάλα: O ιθαγενής λαός Ixcán ευχαριστεί τους κουβανούς γιατρούς


Το Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής υποστηρίζει την υποψηφιότητα της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αναγνωρίζοντας
 "την γενναιόδωρη προσφορά υπηρεσιών και κλινικής βοήθειας στη διαχείριση των μολυσματικών ασθενειών".

Το Διαπολιτισμικό Κοινωνικό Κίνημα του Λαού Ixcán, “Quiché” ευχαρίστησε και προσέφερε την υποστήριξή του στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία που εξυπηρετεί κοινότητες που έχουν ξεχαστεί από το κράτος της Γουατεμάλας εδώ και πάνω είκοσι χρόνια. 

Οργανώσεις, κοινότητες, αυτόχθονες και προγονικές αρχές συμμετείχαν αυτήν την Τετάρτη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την κουβανική συνεργασία στον τομέα της υγείας στην Κεντρική Αμερική, η οποία διατρέχει τώρα τον κίνδυνο να ακυρωθεί εξ αιτίας μίας μιντιακής εκστρατείας εναντίον της.

Το ιθαγενικό κίνημα της Γουατεμάλας τονίζει, σε μια δημόσια δήλωση του, το πλεονέκτημα να έχουν 12 κουβανούς γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων στο δήμο, καθώς και την επίδραση των προγραμμάτων όπως το “Operación Milagro”, που μέσω δωρεάν χειρουργικών επεμβάσεων, έχει επιτρέψει την εξάλειψη του καταρράκτη και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων.


Σε αυτό το πνεύμα, αναγνωρίζουν επίσης και ευχαριστούν για την ευκαιρία που είχαν να σπουδάσουν ιατρική εννέα γιατροί από το λαό τους, στην Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Αβάνας (ELAM) , που εγκαινιάστηκε το 1999 από τον Φιντέλ Κάστρο. 

Η δήλωση των κατοίκων του Ixcán έρχεται σε απάντηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου της Γουατεμάλας,ο οποίος μετέφερε ένα τελεσίγραφο του προέδρου της χώρας Alejandro Gianmmattei για τερματισμό της Συμφωνία συνεργασίας υγείας Κούβας - Γουατεμάλας,  κατ εντολή των ΗΠΑ.


Ωστόσο, εν μέσω αυτών των δηλώσεων που υποστηρίχτηκαν από αντίστοιχες του υπουργού εξωτερικών της χώρας, μια πρωτοβουλία μια πρωτοβουλία με ένα ψήφισμα του κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής που εδρεύει στην ίδια τη Γουατεμάλα, υποστηρίζει την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις ιατρικές αποστολές της κουβανικής Henry Reeve για "την γενναιόδωρη προσφορά υπηρεσιών και κλινικής βοήθειας στη διαχείριση των μολυσματικών ασθενειών".