Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ο υποψήφιος του MAS επικρατέστερος να κερδίσει τις εκλογές στη Βολιβία

Ο προεδρικός υποψήφιος για το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την Κυριαρχία των Λαών (MAS-IPSP), Λουίς Άρσε, είναι ο επικρατέστερος για να κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη στη Βολιβία, όπως αποκάλυψε σήμερα δημοσκόπηση του Tu Voto Cuenta (Η ψήφος σου μετράει).

Σύμφωνα με την έρευνα, στην ερώτηση «Εάν την επόμενη Κυριακή γίνονταν οι εκλογές, ποιον θα ψηφίζατε;», το 40,3% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του MAS-IPSP.

Η έρευνα που καλύπτει τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές δείχνει ότι ο Άρσε θα κέρδιζε σε έξι από τα εννέα διαμερίσματα: Λα Πας, Κοτσαμπάμπα, Ορούρο, Ταρίχα, Πάντο και Ποτοσί.

Εν τω μεταξύ, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του περασμένου έτους, με το κόμμα Creemos, επικράτησε μόνο στο προπύργιο του Σάντα Κρους. Ο Κάρλος Μέσα της Κοινωνίας Πολιτών θα θριάμβευε στην Τσουκισάκα, και η de facto πρόεδρος και υποψήφιος του Juntos, Τζανίνε Άνιες θα κέρδιζε μόνο στο Μπένι, όπου γεννήθηκε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της συμμαχίας Tu Voto Cuenta, το 85,6% του πληθυσμού της Βολιβίας απάντησε ότι θα πήγαινε να ψηφίσει στις 18 Οκτώβρη.

Η συμμαχία πολιτών παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας πρόθεσης ψήφου για την οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερα από 14 χιλιάδες άτομα, σε αγροτικές και αστικές περιοχές, διασφαλίζοντας έτσι την ετερογένεια της χώρας και γι 'αυτό το δείγμα έφτασε σε 235 δήμους.

Συνολικά 27 ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης αποτελούν μέρος αυτής της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Jubileo, το πανεπιστήμιο Μαγιόρ ντε Σαν Αντρές, το Πανεπιστήμιο της Αμαζονίας του Πάντο, μεταξύ άλλων.

Ο διευθυντής του Jubileo, Χουάν Κάρλος Νούνιες, επιβεβαιώνει ότι το Tu Voto Cuenta θα επιτρέψει να δούμε την πραγματική πολιτική κατάσταση στη χώρα, η οποία θα απαιτήσει ανάλυση και βαθύ προβληματισμό.

Υπό αυτήν την έννοια, προτρέπει τον πληθυσμό να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου υπεύθυνα, επειδή αποκτά μια αξία υπέρβασης.