Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα δολοφονία ιθαγενούς ηγέτη στην Κολομβία

 Πηγή: Telesurtv.net

Οργανώσεις ιθαγενών της Κολομβίας καταδίκασαν το προηγούμενο Σάββατο τη δολοφονία του ιθαγενούς ηγέτη και καθηγητή Χουάν Πάμπλο Πράδο στον οικισμό Πιγουάμπι Παλανγκάλα, στην περιφέρεια Γιορέντε, στο δήμο Τουμάκο του διαμερίσματος Ναρίνιο.

 Ο Χουάν Πάμπλο Πράδο, 34 ετών, ήταν ιθαγενής ηγέτης του λαού Κοκονούκο στην Κάουκα και ήταν 12 χρόνια εκπαιδευτικός στο λαό των Αουά.

 Σε ανακοίνωση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιθαγενών της Κάουκα (CRIC) ανέφερε ότι ο ιθαγενής ηγέτης δολοφονήθηκε την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, από τρεις πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα στην ιθαγενή κοινότητα Αουά στο Τουμάκο του Ναρίνιο.

 Σύμφωνα με τον ιθαγενή οργανισμό ο Χουάν Πάμπλο Πράδο είχε ζητήσει κατόπιν απειλών προστασία από την Εθνική Ένωση Προστασίας, η οποία ποτέ δεν του παρείχε την απαιτούμενη ασφάλεια.

Με αυτήν τη νέα ανθρωποκτονία, φτάνουν ήδη τα 14 τα μέλη της ιθαγενούς κοινότητας της περιοχής που έχουν δολοφονηθεί μέσα στο τρέχον έτος.

 Με αυτό το τελευταίο έγκλημα, οι δολοφονίες κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία έχουν αυξηθεί σε 205 κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εννέα μηνών του έτους.