Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ευχές του Ραούλ Κάστρο και του Ντίας-Κανέλ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Βιετνάμ

Οι βασικοί κουβανοί ηγέτες έστειλαν σήμερα μηνύματα συγχαρητήριων και φιλίας στους ομολόγους τους στο Βιετνάμ με την ευκαιρία της 75ης επετείου της διακήρυξης ανεξαρτησίας αυτής της χώρας.

Μεταξύ των επιστολών είναι  και εκείνη του πρώτου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC), Ραούλ Κάστρο, και του προέδρου του έθνους της Καραϊβικής, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ.

Στο μήνυμά του προς τον Nguyen Phu Trong, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρο του Βιετνάμ, ο ηγέτης του κουβανικού κόμματος εξέφρασε “εγκάρδια συγχαρητήρια” εκ μέρους του λαού και του PCC, αναφέροντας "Mε την ευκαιρία να επαναλάβουμε τη βούληση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών".

Στην  επικοινωνία του  με τον Phu Trong και τον πρωθυπουργό Nguyen Xuan Phuc, ο Πρόεδρος Ντίας-Κανέλ    έστειλε τα “ειλικρινή του συγχαρητήριά  εκ μέρους του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης”  και επιβεβαίωσε ότι “η σταθερή βούληση θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα έθνη μας”.  Εξέφρασε επίσης την υπερηφάνεια των συμπατριωτών του “για τους ιστορικούς  δεσμούς  υποστήριξης που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο λαών στον κοινό αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και ανάπτυξη”.

Επίσης, εκ μέρους του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο απέστειλε στον Βιετνάμ ομόλογό του "τα θερμότερα συγχαρητήρια" και επανέλαβε τη βούληση να συνεχίσει να προωθεί τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς και τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών και κυβερνήσεων.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, έστειλε θερμά συγχαρητήρια στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Pham Binh Minh. "Επιβεβαιώνω την προθυμία μας να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τους ιστορικούς δεσμούς αδελφοσύνης  και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας", ανέφερε.

Το Βιετνάμ γιορτάζει την εθνική του εορτή  στις 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που το 1945 , ο πρώτος πρόεδρός του, Χο Τσι Μινχ, διάβασε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στην πλατεία Ba Dinh της πρωτεύουσας μπροστά στην ηττημένη γαλλική αποικιοκρατία.

Ωστόσο, οι θυσίες αυτού του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν τέλειωσαν εκεί, έπρεπε  να πολεμήσει άλλα 30 χρόνια και να προσφέρει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών του για να νικήσει  τα βορειοαμερικανικά  στρατεύματα που εισέβαλαν  και να επιτύχει την επανένωση της χώρας.

(Πληροφορίες από την Prensa Latina)