Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Κολομβία: Διαμαρτυρίες εναντίον της βαρβαρότητας

της Odalys Troya Flores

Η Κολομβία βιώνει μια κλιμάκωση της βίας που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από την αστυνομική βαρβαρότητα, κάτι που κατά τη γνώμη της γερουσιάστριας Βικτόρια Σαντίνο, του Κόμματος Επαναστατικής Εναλλακτικής της Κοινότητας (FARC), είναι ένα σύμπτωμα της δομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα της.  Η τρομοκρατία επηρεάζει πρωταρχικά τους κοινωνικούς ηγέτες, τους νέους, τους αγρότες, τους ιθαγενείς, τις γυναίκες, τους πρώην μαχητές και τα άτομα από ομάδες σεξουαλικής διαφορετικότητας, προειδοποίησε η Σαντίνο σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο εβδομαδιαίο έντυπο Orbe.

 Υπενθύμισε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου στην Μπογκοτά, δύο πράκτορες της Εθνικής Αστυνομίας ακινητοποίησαν με 13 ηλεκτρικές κενώσεις τον δικηγόρο Χαβιέρ Ορντόνιες πριν τον οδηγήσουν σε Κέντρο Άμεσης Δράσης, όπου του κατέφεραν 40 χτυπήματα τα οποία του προκάλεσαν εννέα κατάγματα στο κρανίο του και διάφορα πρόσθετα τραύματα.

 «Εξαιτίας του ξυλοδαρμού, ο Ορντόνιες έφτασε χωρίς σημεία ζωής στην κλινική όπου μεταφέρθηκε», κατήγγειλε η γερουσιάστρια του κόμματος FARC, αναφερόμενη στο γεγονός που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του έθνους της Νοτίου Αμερικής οι οποίες κατεστάλησαν βίαια.

 «Τη νύχτα της 9ης Σεπτεμβρίου, η Εθνική Αστυνομία διέπραξε μια σφαγή που άφησε 13 άτομα δολοφονημένα, 220 θύματα σωματικής βίας, 70 τραυματίες από πυροβολισμούς και 150 τραυματίες από άλλα μέσα», ισχυρίστηκε η πολιτικός, τονίζοντας ότι η χώρα της βυθίζεται «σε μια βαθιά και πολύ σοβαρή κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλεί τη ζωή και την ακεραιότητα των Κολομβιανών».

 Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, η Κολομβία έχει αναφέρει περί τις 57 συλλογικές δολοφονίες, γεγονός που δείχνει εκθετική αύξηση αυτού του τύπου εγκλημάτων, «φτάνοντας να καταγράφονται μέχρι και τρεις φόνοι την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

 Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας το 2016, έχασαν τη ζωή τους βίαια περισσότεροι από 1.000 κοινωνικοί και κοινοτικοί ηγέτες, αλλά «διωκόμαστε ομοίως όσοι αφήσαμε τα όπλα και υπογράψαμε την ειρήνη».

 Ένα σύνολο 226 δολοφονημένων πρώην ανταρτών, αναγκαστικοί εκτοπισμοί, περιορισμός από ένοπλους δράστες και καταναγκαστική εξαφάνιση αποτελούν επίσης στοιχεία αυτού του σκληρού σκηνικού, διαβεβαίωσε η Σαντίνο.

 Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε έχει απαντήσει με απόλυτες ενέργειες συνενοχής, είπε.

 Η κοινοβουλευτικός επέμεινε ότι ο Ντούκε «κλείνει τα αυτιά του στη λαϊκή κατακραυγή και αποφασίζει σκόπιμα να μην εφαρμόσει μέτρα για να σταματήσει την αιματοχυσία» (όπως το σημείο 3.4 της Ειρηνευτικής Συμφωνίας).

 Αντίθετα - τόνισε – «η ομιλία του προέδρου φαίνεται να δίνει λευκή επιταγή στις αστυνομικές και στρατιωτικές καταχρήσεις εξουσίας, ποζάρει σε φωτογραφίες μαζί τους και αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση».

 Δεδομένα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνουν ότι η αστυνομία εμπλέκεται σε 39 συμβάντα σωματικής βίας ανά ημέρα, ένα περιστατικό σεξουαλικής βία κάθε πέντε και μία ανθρωποκτονία κάθε 48 ώρες.