Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Αϊτή: Έκκληση για πλήρη διεθνή αλληλεγγύη


Henry Boisrolin* 

Στις 6, 7 και 8 Ιουλίου 2018, η λαϊκή εξέγερση επέβαλε την ακύρωση του κυβερνητικού διατάγματος που επιδίωκε σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων που είχε προτείνει το ΔΝΤ . Πέρυσι για περισσότερο από 3 μήνες η χώρα παρέλυσε, όταν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα σε κρατικά, ιδιωτικά, εμπορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, περίοδο κατά την οποία κρυβόταν ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος. 

Ο πρόεδρος, Jovenel Moïse, που κατηγορείται για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις σφαγές και τις άλλες φρικαλεότητες από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έκλεισε αυθαίρετα το Κοινοβούλιο και κυβερνά με διατάγματα. Στην Αϊτή υπάρχει μια δικτατορία, μια de facto κυβέρνηση που κυριαρχείται από κλέφτες, διεφθαρμένους και εγκληματίες.

Η κρίση της Αϊτής, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, έφτασε πρακτικά σε επίπεδο μη διαχειρίσιμο. Αναμφίβολα, αυτό είναι το άμεσο προϊόν της αποτυχίας μιας μακράς διαδικασίας νεοαποικιακής κυριαρχίας που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα για τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Μιας ακόμη μεγαλύτερης αποτυχίας, αφού για σχεδόν 10 χρόνια η χώρα βρίσκεται στα χέρια μιας ομάδας που υτοκαθορίστηακε ως “νόμιμοι ληστές”

Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για ένα απλό εκλογικό σλόγκαν, αλλά για μια τραγική πραγματικότητα όπου ο λαός της Αϊτής αντιμετωπίζει σφαγές σε λαϊκές γειτονιές, επιλεκτικές και μη επιλεκτικές δολοφονίες, άγρια αστυνομική καταστολή, πολιτικές διώξεις με κάθε φυσικότητα εναντίον μελών λαϊκών οργανώσεων κ.λπ. 

Αυτή η ομάδα, ουσιαστικά, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχιών της Αϊτής. Η επιβολή της τρομοκρατίας από αυτήν την μαφιόζικη ομάδα που ενσωματώθηκε σε ένα κόμμα που ονομάζεται PHTK (Αϊτινό Κόμμα Tèt Kale) και βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, είναι η μόνη πολιτική απάντηση που βρήκε - και υλοποιεί - για να προσπαθήσει να νικήσει την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση εναντίον της και ταυτόχρονα, να διατηρήσει το νεοαποικιακό σύστημα που βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης. 

Και αυτές οι σφαγές πραγματοποιούνται από διάφορες ομάδες ληστών, παραστρατιωτικών, που δημιουργήθηκαν από ορισμένους υψηλούς αξιωματούχους της σημερινής κυβέρνησης. Αυτή η εγκληματική απάντηση υποστηρίζεται πλήρως από μια ομάδα διπλωματών από ορισμένες χώρες που αποκαλούνται «φίλοι» της Αϊτής, που έχουν συγκροτήσει μια πολύ διεστραμμένη οντότητα που ονομάζεται “Core Group”. 

Επιπλέον, όλη αυτή η τραγωδία σηματοδοτείται από μια οικονομική κρίση όπου το πιο ανησυχητικό της στοιχείο είναι ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε κατάσταση σοβαρής πείνας, σχεδόν τα τέσσερα από τα δώδεκα εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία αρκετών έγκριτων και σοβαρών οικονομολόγων. 

Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, που το επιβεβαίωσαν σε διάφορες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις είναι και ο της Αϊτινός καθηγητής, οικονομολόγος, κοινωνικός και πολιτικός ηγέτης, Camille Chalmers, αρχηγός της PAPDA (Αϊτινή Πλατφόρμα Εναλλακτικής Ανάπτυξης). 

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά την κρατική τρομοκρατία, η λαϊκή αντίσταση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πραγματικότητα ανάγκασε σε ορισμένες περιπτώσεις την κυβέρνηση να υποχωρήσει, όπως συνέβη στις 6, 7 και 8 Ιουλίου 2018, όταν η λαϊκή εξέγερση επέβαλε την ακύρωση του κυβερνητικού διατάγματος που επιδίωκε σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων που είχε προτείνει το ΔΝΤ . 

Το ίδιο παρατηρήθηκε πέρυσι, όταν για περισσότερο από 3 μήνες η χώρα παρέλυσε, όταν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα σε κρατικά, ιδιωτικά, εμπορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος κρυβόταν αυτή την περιόδο και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ούτε στις επίσημες τελετές εθνικών εορτών της χώρας. 

Είναι ο ίδιος πρόεδρος, ο Jovenel Moïse, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και ο κύριος υπεύθυνος για τις σφαγές και άλλες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη χώρα, ο οποίος από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους που έκλεισε αυθαίρετα το Κοινοβούλιο, κυβερνά με διατάγματα. 

Ως εκ τούτου,  στην Αϊτή υπάρχει μια δικτατορία, μια de facto κυβέρνηση που κυριαρχείται από κλέφτες, διεφθαρμένους και εγκληματίες. 

Γι αυτό επείγει απόλυτα, η διοργάνωση μια εκστρατείας πλήρους αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Αϊτής που παλεύει για την αποχώρηση του σημερινού de facto προέδρου Jovenel Moïse, καθώς και για την ανάκτηση της κυριαρχίας του και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης. 

Μιας εκστρατείας που θα απαιτήσει επίσης την άμεση παύση των κυβερνητικών διώξεων κατά διαφόρων δικαστών και εισαγγελέων, κατά διαφόρων ακτιβιστών, όπως, για παράδειγμα, ο καθηγητής Josué Mérilien, ο ηγέτης της UNNOH (Εθνική Ένωση των Νήσων της Αϊτής). Αυτή η έκκληση απευθύνεται κυρίως σε όλους τους οργανισμούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

   Ο Henry Boisrolin είναι Συντονιστής της Δημοκρατικής Επιτροπής της Αϊτής στην Αργεντινή.