Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ισοδύναμη απώλεια 80 εκ. θέσεων εργασίας στη Λατινική Αμερική λόγω της πανδημίας

Πηγή: Granma.cu

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η πανδημία COVID-19 έχει κοστίσει  το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ισοδύναμο 495 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις ώρες εργασίας που χάθηκαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

 Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, ακριβώς τους μήνες της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτήν γίνονται δυσμενέστερα τα στοιχεία από την προηγούμενη έρευνα του περασμένου Ιουνίου.

Οι 495 εκατομμύρια ισοδύναμες θέσεις εργασίας που υπολογίστηκαν τώρα αντιπροσωπεύουν μια απώλεια 17,3% των ωρών εργασίας. Αυτοί οι δείκτες θα μπορούσαν να μετριαστούν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αλλά ο ΔΟΕ εξακολουθεί να προβλέπει, σε αυτές τις περιόδους, απώλειες ισοδύναμες με 345 και 245 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.

 Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο αναλογικά, με μια απώλεια το δεύτερο τρίμηνο που ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα παραμείνει υψηλός το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με ισοδύναμη απώλεια 60 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

 Αν και η ΔΟΕ δεν παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες ανά χώρα, επισήμανε ότι η απώλεια ωρών απασχόλησης στη Βραζιλία έφτασε το 10%. Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα, ήταν στην περιοχή του 20%.

 Η πιο δραματική περίπτωση ήταν εκείνη του Περού, μιας από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα COVID-19 στον πλανήτη και με υψηλό ποσοστό της ανεπίσημης απασχόλησης, όπου εκτιμάται ότι η ετήσια απώλεια ωρών εργασίας υπερέβη το 50% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

 O ΔΟΕ συνιστά δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, «προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παράλληλα με την εγγύηση εισοδημάτων».