Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

47η δολοφονία πρώην μαχητή του FARC μέσα στο 2020

Πηγή: Telesurtv.net

Διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τη δολοφονία παλιού μαχητή των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), ανεβάζοντας το σύνολο των δολοφονηθέντων σε 47 εντός του 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz).

Στο θύμα αντιστοιχεί το όνομα Κριστιάν Αρνούλφο Σάντσες Κουτσίγιο, 26 ετών, γνωστός ως Τζιοβάνι Σαντοβάλ, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από τις 11 Σεπτέμβρη, την τελευταία φορά που είχε επαφή με την οικογένειά του.

Από το περιβάλλον του ανέφεραν ότι απομακρύνθηκε με μοτοσικλέτα στον δήμο Σουάρες, του διαμερίσματος Κάουκα, συνοδευόμενος από έναν αρχηγό της κοινότητας, τον Λουίς Αρλέι Τσαγκουέδο Λιπόνσε, ο οποίος δολοφονήθηκε και η σορός  του εντοπίστηκε στις 13 Σεπτέμβρη.

Τις τελευταίες ώρες, οι αρχές βρήκαν το πτώμα του Αρνούλφο σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα σε τάφο, στον οικισμό Σάντα Μπάρμπαρα. Συγγενείς κατέθεσαν ότι το θύμα κατοικούσε στον οικισμό Τακουεγιό, του δήμου Τοριμπίο, αλλά λόγω προσωπικών προβλημάτων είχε μετακομίσει στο χωριό Ολιβάρες, στο δήμο Σουάρες.

Ο πρώην μαχητής θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από μέλη παραστρατιωτικής ομάδας που παραμένει στην περιοχή. Το Κόμμα Επαναστατικής Εναλλακτικής της Κοινότητας (FARC) δημοσίευσε ότι η ένοπλη ομάδα του Χάιμε Μαρτίνες ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη.

Το πτώμα εντοπίστηκε με πληροφορίες από υποτιθέμενο μέλος αυτής της ομάδας, του έγινε εκταφή με την υποστήριξη της κοινότητας και μεταφέρθηκε στον δήμο Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο, της Κάουκα. Ο Κριστιάν Αρνούλφο είναι ο 47ος πρώην μαχητής που δολοφονήθηκε εντός του τρέχοντος έτους και ο 230ος από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας.