Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Αυξάνονται οι εντάσεις στη Βολιβία, καθώς ακροδεξιές ομάδες κινητοποιούνται ενάντια στην εθνική απεργία

Πηγή: *
Η εθνική απεργία και τα πανεθνικά οδοφράγματα, τα οποία ζήτησε το Βολιβιανό Εργατικό Κέντρο (COB) ενάντια στην αναβολή των γενικών εκλογών, έχουν ενταθεί σε ολόκληρη τη Βολιβία. Ο αριθμός των διατμηματικών και διαεπαρχιακών αυτοκινητοδρόμων και δρόμων και εσωτερικών δρόμων σε μεγάλες πόλεις που αποκλείονται από τους πολίτες, για να ασκηθεί πίεση στην πραξικοπηματική κυβέρνηση να αναστρέψει την απόφασή της να καθυστερήσει τις εκλογές, αυξήθηκαν από 24 σε 140 μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα κοινωνικά κινήματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αυτόχθονες και αγροτικοί οργανισμοί ξεκίνησαν τα μέτρα διαμαρτυρίας την περασμένη Δευτέρα, στις 3 Αυγούστου, για να απαιτήσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη συμμόρφωση με την απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών την αρχικά συμφωνηθείσα ημερομηνία, 6 Σεπτεμβρίου. Εντός της εβδομάδας, οι απαιτήσεις τους επίσης εντάθηκαν. Εκτός από τις δημοκρατικές εκλογές, πολλοί άνθρωποι στους δρόμους απαιτούν επίσης την άμεση παραίτηση της πραξικοπηματικής προέδρου, Jeanine Áñez.


Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βολιβίας (ΜΣΕ), το οποίο υπό τον άμεσο έλεγχο του Áñez, στις 23 Ιουλίου, επαναπρογραμμάτισε μονομερώς, για τρίτη φορά, τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας έως τις 18 Οκτωβρίου, αναφέροντας τον κίνδυνο υγείας λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες και το κόμμα του, το Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό (MAS), κατήγγειλαν την απόφαση ως αντισυνταγματική και παράνομη και υπενθύμισαν ότι μόνο το κοινοβούλιο της Βολιβίας, η Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση, έχει την εξουσία να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών. Αρκετές οργανώσεις, που συνδέονται με τη MAS, απέρριψαν επίσης την αναστολή και κάλεσαν να κινητοποιηθούν κατά της απόφασης.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση, στις 8 Αυγούστου, η Áñez ζήτησε έναν εθνικό πολιτικό διάλογο στις 9 Αυγούστου για να “επιβεβαιώσει μια ημερομηνία εκλογών και να αναστείλει τους αποκλεισμούς”. Ωστόσο, οι περισσότερες οργανώσεις επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, αναφέροντας ότι τα αιτήματά τους έχουν γίνει σαφή και ότι το καθεστώς έχει επιδείξει ελάχιστη θέληση να διαπραγματευτεί καθώς συνεχίζει να απαντά δυναμικά στις ειρηνικές διαμαρτυρίες του λαού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου, ο Juan Carlos Huarachi, αρχηγός του COB, ανακοίνωσε ότι το COB δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση που κάλεσε η Áñez και επανέλαβε το αίτημά τους για τη διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την αποτυχία μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών του COB και των εκπροσώπων της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και του Εκλογικού Δικαστηρίου να βρουν μια λύση στην κοινωνική σύγκρουση, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 8ης Αυγούστου. Ο Huarachi αποδοκίμασε ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση και το Εκλογικό Δικαστήριο δεν ήθελαν να διαπραγματευτούν αλλά να επιβάλουν ημερομηνία για τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, το προεδρικός υποψήφιος του MAS, ο Luis Arce και ο σύντροφός του, David Choquehuanca, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της 8ης Αυγούστου, δήλωσαν ότι θα δεχθούν μια ημερομηνία εκλογών εάν το Εκλογικό Δικαστήριο την εγκρίνει συνταγματικά και εγγυηθεί ότι ΄θα είναι οριστική, σταθερή και αμετακίνητη. Τόνισαν ότι η ημερομηνία των εκλογών πρέπει επίσης να επικυρωθεί και να υποστηριχθεί από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.

Καταστολή

Σε απάντηση στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, το πραξικοπηματικό καθεστώς διατήρησε τη στρατηγική του για την ποινικοποίηση των εθνικών κινητοποιήσεων και αποκλεισμών. Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι εμποδίζουν την κυκλοφορία ασθενοφόρων και οχημάτων που μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες, παρά τα πολυάριθμα βίντεο που κυκλοφορούν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του καθεστώτος.

Στις 10 Αυγούστου, ο εισαγγελέας από το Λα Παζ ανακοίνωσε ότι συστάθηκε μια ομάδα δίωξης για να ερευνήσει τον Evo Morales, τους προεδρικούς υποψηφίους του MAS, Luis Arce και David Choquehuanca, καθώς και τον γενικό γραμματέα του COB Huarachi, με κατηγορίες για γενοκτονία και τρομοκρατία. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα οδοφράγματα έχουν συμβάλει άμεσα στο θάνατο ανθρώπων από το COVID-19, καθώς δεν έχουν αφήσει τις προμήθειες και τα ασθενοφόρα να περάσουν, το οποίο έχει διαψευστεί.

Το καθεστώς και οι δεξιοί σύμμαχοί του απείλησαν επίσης να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Στις 4 Αυγούστου, ο πραξικοπηματικός υπουργός Εσωτερικών, Arturo Murillo, απείλησε να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες εάν δεν αρθούν τα οδοφράγματα. Μετά την ανακοίνωσή του, κάποιες φιλοκαθεστωτικές τρομοκρατικές ομάδες προειδοποίησαν επίσης να επιτεθούν σε διαδηλωτές.

Χθες, στις 9 Αυγούστου, τουλάχιστον 80 άτομα συνελήφθησαν για διαδήλωση στην επαρχία Santa Cruz. Επιπλέον, σε διάφορα τμήματα των διαμερισμάτων Santa Cruz και Cochabamba, ενώ η φασιστική παραστρατιωτική ομάδα, Resistencia Juvenil Cochala (RJC), επιτέθηκε σε αρκετούς διαδηλωτές.


Την ίδια ημέρα, ο Luis Fernando Camacho, ένας από τους βασικούς ηγέτες πίσω από το βίαιο πολιτικό-στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Morales τον Νοέμβριο του 2019, έγραψε μια ανοικτή επιστολή, διατάσσοντας το καθεστώς πραξικοπήματος να λάβει άμεσα μέτρα κατά των αποκλεισμών. Απείλησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης, θα κινητοποιήσει τις βίαιες ακροδεξιές ομάδες για την αποκατάσταση της τάξης, ξεκινώντας από σήμερα.
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, στις 7 Αυγούστου, σε συνέντευξη στο Radio Kawsachun Coca, ο Morales προειδοποίησε ότι ο στρατός της Βολιβίας σχεδιάζει ένα ακόμα πραξικόπημα για την ενίσχυση της εξουσίας του, μέσω της ίδρυσης μιας πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης. Μέσω του λογαριασμού του στο twitter, κατήγγειλε ότι πρόσφατα ο στρατός έλαβε δύο νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές εστάλησαν στο Ελ Άλτο και το Τσάπαρ για να δράσουν ενάντια στους ανθρώπους που διατηρούν οδοφράγματα.

Ο πρώην πρόεδρος Morales τόνισε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κοινωνικοπολιτικής κρίσης στη χώρα. “Η Νομοθετική Συνέλευση, το Εκλογικό Δικαστήριο και τα κοινωνικά κινήματα καλούνται να επιδιώξουν διάλογο, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να επιλυθεί η ένταση στη Βολιβία προτού χαθούν ζωές λόγω των ομάδων κρούσης της πραξικoπηματικής κυβέρνησης”, έγραψε ο Μοράλες σε ένα tweet.


* "Το facebook έχει μπλοκάρει την ιστοσελίδα GuernicaEu, σβήνοντας όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις της".