Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Σε Αργεντινή και Μεξικό θα αρχίσει να παράγεται το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Astrazeneca

Πηγή: pagina12.com.ar
του Pablo Esteban

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο της AstraZeneca θα φτάσει στην Αργεντινή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Θα κοστίζει μεταξύ τριών και τεσσάρων δολαρίων.

Η Αργεντινή θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της πρώτης ύλης –της δραστικής ουσίας–, ενώ το Μεξικό θα είναι υπεύθυνο για τη συσκευασία του προϊόντος και την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής.


«Το εργαστήριο της AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία με το ίδρυμα Slim για την παραγωγή μεταξύ 150 και 250 εκατομμυρίων εμβολίων που προορίζονται για όλη τη Λατινική Αμερική, με εξαίρεση τη Βραζιλία. Θα είναι διαθέσιμα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και θα μοιραστούν δίκαια μεταξύ των χωρών που θα το ζητήσουν», δήλωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Χινές Γκονσάλες Γκαρσία και από την γραμματέα Πρόσβασης στην Υγεία, Κάρλα Βιτσότι, άνοιξε τη συνέντευξη τύπου στο προεδρικό μέγαρο. 

Και συνέχισε: «Η παραγωγή για τη Λατινική Αμερική θα γίνει με ευθύνη της Αργεντινής και του Μεξικού και αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη και επαρκή διαθεσιμότητα του εμβολίου σε ολόκληρη την περιοχή. Θα είναι τα σημεία αναφοράς και χαίρομαι που μπορούμε να φέρουμε μια λύση στην ήπειρο. Είναι καλά νέα, μια ελπιδοφόρα είδηση», δήλωσε ο πρόεδρος. 

Τόνισε επίσης ότι η συμβολή του ιδρύματος Slim (που δημιουργήθηκε από τον Μεξικανό μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ) θα επιτρέψει την πρόσβαση σε «πολύ πιο λογικές τιμές». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, εκτιμάται ότι κάθε δόση θα κοστίζει μεταξύ τριών και τεσσάρων δολαρίων και ότι oi πρώτοι που θα τις λάβουν θα είναι οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες που κινδυνεύουν. Άτομα των οποίων το ιατρικό ιστορικό προϋπάρχουσων ασθενειών τα τοποθετεί σε μια θέση με μεγαλύτερη ευπάθεια σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Στο τέλος, ολόκληρος ο υπόλοιπος πληθυσμός θα λάβει το εμβόλιο του.

Ολοκλήρωσε επίσης την ομιλία του αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που έφερε στο έθνος η συμμετοχή στη συμφωνία: «Η Αργεντινή θα έχει πρόσβαση (στο εμβόλιο) μεταξύ έξι και δώδεκα μήνες πριν, χρόνος στον οποίο δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση αν δεν είχαμε αναπτύξει προηγουμένως αυτήν τη συμφωνία. Η χώρα μας και το Μεξικό θα είναι υπεύθυνες για την αλυσίδα παραγωγής, η οποία για εμάς είναι μεγάλη χαρά», επεσήμανε. 

Στην Αργεντινή, η AstraZeneca επέλεξε το εργαστήριο mAbxience, που ανήκει στον όμιλο Insud του τοπικού επιχειρηματία Ούγκο Σίγκμαν, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της δραστικής ουσίας του εμβολίου. 

«Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για την εθνική βιομηχανία και είναι μια αναγνώριση της ποιότητας των τοπικών εργαστηρίων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γι 'αυτό, γιατί φέρνει στην Αργεντινή την ηρεμία, επειδή μπορεί να έχει το εμβόλιο εγκαίρως όταν το χρειαζόμαστε και σε επαρκή ποσότητα για να καλύψουμε τη ζήτηση που πρέπει να καλυφθεί πιο άμεσα», συνέχισε ο Φερνάντες.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Υγείας Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση και ένας τρόπος να το κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την τιμή λογική. Δεν είναι εύκολο να παράγουμε την πρώτη ύλη για ένα εμβόλιο αυτής της πολυπλοκότητας και το γεγονός ότι έχουμε την εθνική ικανότητα παραγωγής μας γεμίζει με υπερηφάνεια». 

Στη συνέχεια έκανε μια εκτίμηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της κατάστασης του υποψηφίου εμβολίου της Οξφόρδης σε αυτό το πλαίσιο: «Αυτό το εμβόλιο έρχεται μπροστά, υπάρχουν ήδη δημοσιεύσεις που επισημαίνουν μια εξαιρετική ικανότητα ανοσίας του εμβολίου με μία μόνο δόση. Το 91% των εθελοντών έχουν ανοσία και με δύο δόσεις το 100%».

Στη συνέχεια, πριν από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στην προεδρική κατοικία στο Ολίβος, ο Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε ότι τα νέα της συμφωνίας: «είναι μια μεγάλη ανακούφιση για το μέλλον, όχι μια λύση για το παρόν». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της απομόνωσης και της κοινωνικής ευθύνης επειδή «ο κίνδυνος υπάρχει και ο ιός δεν έχει φύγει. Μέχρι στιγμής τίποτα καλύτερο από το να προσέχουμε, να κρατάμε αποστάσεις». 

Με αυτόν τον τρόπο, ξεχώρισε την κυκλοφορία και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ως τους κύριους παράγοντες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή. «Σας ζητώ και πάλι να καταλάβετε τον κίνδυνο που διατρέχουμε, σας καλώ για άλλη μια φορά να προσέχετε, κατέληξε».