Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

O αντι-Μαδούρο πολιτικός σκουπιδοντενεκές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα

 Pino Arlacchi - Πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΟΗΕ
Δεν υπάρχει κανέναν παράνομο εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ,  υπάρχει μόνο στην αρρωστημένη φαντασία του Τραμπ και των συμμάχων του. Αρκεί μόνο να συμβουλευτούμε τις δύο πιο σημαντικές πηγές σχετικά με το θέμα, την τελευταία έκθεση της UNODC για τα ναρκωτικά (1) και το τελευταίο έγγραφο της DEA, της αστυνομίας κατά των ναρκωτικών των ΗΠΑ, με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2019 (2). 


Η είδηση της κατηγορίας κατά του Προέδρου Maduro και των μελών της κυβέρνησής του για διακίνηση ναρκωτικών με άφησε άφωνο. Παρακολουθώντας τις διώξεις εναντίον της Βενεζουέλας, έχω δει τόσα πολλά πράγματα, αλλά ειλικρινά δεν πίστευα ότι η εγκληματική οργάνωση που βρίσκεται στην εξουσία στις ΗΠΑ θα το πήγαινε τόσο μακριά.

Μετά την κλοπή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομικών πόρων της Βενεζουέλας που ήταν κατατεθειμένες σε τράπεζες 15 χωρών και αφού επέβαλαν τον αποκλεισμό ολόκληρης της οικονομίας της χώρας μέσω σκληρών κυρώσεων, με στόχο να χτυπήσουν τον άμαχο πληθυσμό για να τους ωθήσει να ξεσηκωθούν (ανεπιτυχώς) εναντίον της κυβέρνησής τους. Και μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες πραξικοπήματος, αυτή είναι η χαριστική βολή, η πιο ξεδιάντροπη συκοφαντία. 

Το χτύπημα είναι τόσο εξωφρενικό που δεν νομίζω ότι θα έχει καμία συνέπεια. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη που ψήφισαν υπέρ της σημερινής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και του προέδρου της κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα δώσουν την παραμικρή σημασία σε αυτό το επεισόδιο ασύμμετρου πολέμου.  

Δεν θα γίνει τίποτα γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για να υποστηρίξει τη συκοφαντία ότι τάχα η Βενεζουέλα πλημμύρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με κοκαΐνη τα τελευταία χρόνια. 

Προβληματίστηκα επίσης, γιατί ασχολούμαι με ναρκωτικά σαράντα χρόνια και δεν συνάντησα ποτέ τη Βενεζουέλα στο δρόμο μου. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία μου ως Εκτελεστικός Διευθυντής της UNODC (1997-2002), το πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να επισκεφτώ αυτήν τη χώρα, επειδή η Βενεζουέλα ήταν πάντα έξω από τα κύρια κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης: μεταξύ της Κολομβίας, της βασικής χώρας παραγωγό, και των ΗΠΑ, της βασικής χώρας καταναλωτή. 

Δεν υπάρχει κανέναν παράνομο εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ, υπάρχει μόνο στην αρρωστημένη φαντασία του Τραμπ και των συμμάχων του. Αρκεί μόνο να συμβουλευτούμε τις δύο πιο σημαντικές πηγές σχετικά με το θέμα, την τελευταία έκθεση της UNODC για τα ναρκωτικά (1) και το τελευταίο έγγραφο της DEA, της αστυνομίας κατά των ναρκωτικών των ΗΠΑ, με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2019 (2). 

Σύμφωνα με την DEA λοιπόν, το 90% της κοκαΐνης που εισάγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κολομβία, 6% από το Περού και το υπόλοιπο από άγνωστη προέλευση. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε μυρωδιά Βενεζουέλας στο υπόλοιπο 4%, δεν θα είχε περάσει απαρατήρητη. 

Όμως η έκθεση του ΟΗΕ είναι αυτή που παρέχει την πιο λεπτομερή εικόνα, αναφέροντας το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και τον Ισημερινό ως τόπους διέλευσης ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η αξιολόγηση της DEA αναφέρει τους διάσημους μεξικανούς εμπόρους ναρκωτικών ως τους μεγαλύτερους παρόχους στην αγορά των ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχει ίχνος της Βενεζουέλας σε καμία από τις σελίδες των δύο εγγράφων. Και σε κανένα άλλο υλικό των εγκληματολογικών υπηρεσιών των τα τελευταία 15 χρόνια (γνωρίζω πολύ καλά το θέμα), δεν αναφέρονται γεγονότα που μπορεί ευθέως να οδηγήσουν στις κατηγορίες εναντίον του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας και της κυβέρνησής του. 

Επομένως, πρόκειται αποκλειστικά για πολιτικά σκουπίδια, τα οποία ελπίζω να αντιμετωπίζονται ως τέτοια εκτός του μιντιακού συστήματος των ΗΠΑ.