Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Πρέσβης της Κούβας: H υγεία είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συνεισφέρει στο να απολαμβάνει ο κόσμος αυτό το δικαίωμα

Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα

Oμιλία στην Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2020 στην Κουβανική Ιατρική Μπριγάδα Henry Reeve.

Ευχαριστούμε τον φίλο Βελισσάριο Κοσσυβάκη και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την μεγάλη πρωτοβουλία του αιτήματος για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στους κουβανούς γιατρούς

Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας αποτελεί μια σημαντική ενέργεια για να φανεί η αλήθεια σχετικά με την διεθνιστική και αλληλέγγυα συνεργασία των κουβανών επαγγελματιών υγείας και να αντιμετωπιστούν οι εκστρατείες ψέμματος που προσπαθούν να δυσφημίσουν αυτήν την μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια, μιας μικρής, αλλά ταυτόχρονα μεγάλης σοσιαλιστικής χώρας, αποκλεισμένης από έναν ισχυρό εχθρό, στο μέσον της Καραϊβικής.

Η Κουβανική Επανάσταση, που από το ξεκίνημά της, τής στέρησαν χιλιάδες γιατρούς, ως αποτέλεσμα μιας εγκληματικής εκστρατείας από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφιέρωσε τεράστια προσπάθεια και πόρους στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης. Μέσα στα επιτεύγματα της κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης, σε αυτά τα 60 χρόνια, υπήρξαν για παράδειγμα, το ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα και για όλον τον πληθυσμό. Βασίζεται δε στην αρχή, ότι κανείς στην χώρα μας δεν θα μείνει αβοήθητος.

Σήμερα, έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα και στατιστικές, φτάνοντας την αναλογία: 9 γιατροί ανά 1000 κατοίκους, το πιο υψηλό ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα από τα πιο ανεκτίμητα επιτεύγματά μας, που μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό οχυρό για την χώρα. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συνεισφέρει στο να απολαμβάνει ο κόσμος αυτό το δικαίωμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, από την νίκη της επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού της. Ο ρόλος της Κούβας στην διεθνή συνεργασία στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες του κόσμου. Για πολλά χρόνια η Κούβα στέλνει ιατρικές μπριγάδες σε διάφορες χώρες, καθώς και έχει δεχτεί φοιτητές ιατρικής και έχει στείλει καθηγητές για να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ειδικότητες της ιατρικής στις φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι επαγγελματίες υγείας της αποτελούν πυλώνα αλληλεγγύης, εξαιτίας της ανιδιοτέλειας και του ηρωισμού της, και έτσι καταστρέφουν όλη την παραπλάνηση που προέρχεται από τις καμπάνιες, οι οποίες προσπαθούν να πλήξουν το κύρος της δουλειάς της.

Τα μέλη της Διεθνούς Αποστολής Εξειδικευμένων Γιατρών σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών, η επονομαζόμενη Μπριγάδα Χένρι Ριβ, αποτελούν μέρος των πάνω από 35 μπριγάδων κουβανών γιατρών που εργάζονται σήμερα σε διάφορες χώρες, ενάντια στην πανδημία του COVID-19. Αυτές οι μπριγάδες προστίθενται στις 64, που ήδη εργάζονται σε αντίστοιχο αριθμό χωρών, ως μέρος της ιστορικής ιατρικής ανιδιοτελούς συνεργασίας της Κούβας, αλλά και ως μέρος του διεθνισμού και αλληλεγγύης της. Αυτή η δύναμη γιατρών που ονομάζεται Χένρι Ριβ, εργάστηκε παλιότερα σε σεισμούς, στη μάχη κατά του Έμπολα στην Αφρική και σε άλλες τρομερές καταστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Πήρε το όνομά της, εις μνήμην του Γιατρού Χένρι Ριβ από το Μπρούκλιν, όπου τον 19ο αιώνα αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Κούβας και αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Όλοι οι κουβανοί συνεργάτες υγείας που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν αποστολές στην αντιμετώπιση και έλεγχο του SARS-CoV-2/COVID-19, το έκαναν μετά από αίτημα που εκφράστηκε από τις αρχές των χωρών όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ακριβώς όπως και αυτοί που πριν την πανδημία προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Το έκαναν ελεύθερα και εθελοντικά και χωρίς να ασκηθεί κανένας καταναγκασμός οποιουδήποτε είδους. Η παρουσία τους στηρίζεται πάντα σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφονται μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει συμμετάσχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας. Σε όλες τις μπριγάδες, το κόστος μεταφοράς, φιλοξενίας, διατροφής, ιατρικής φροντίδας και προστασίας, αναλαμβάνεται από τις τοπικές αρχές. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους και τη δουλειά τους στην Κούβα.

Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνες τις χώρες με πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία προσφερόταν και προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης και χωρίς να έχει η Κούβα καμιά οικονομική απολαβή. Κατά τον ίδιο τρόπο και συνάδοντας με την κεντρική ιδέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την συνεργασία μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών , η Κούβα προσφέρει συνεργασία σε διάφορες χώρες, πάνω στη βάση της συμπληρωματικότητας και της μερικής αποζημίωσης για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, των οποίων τα ποσά συμφωνούνται ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη με βάση τις οικονομικές συνθήκες της χώρας που δέχεται την βοήθεια. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν απολαβές, οι συνεργάτες, επιπλέον του μισθού τους που λαμβάνουν ολόκληρο στην Κούβα, λαμβάνουν και ένα εισόδημα ή μισθό στην χώρα όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενός ποσού μεγαλύτερου από τον μέσο όρο του μισθού που παίρνουν στην Κούβα. Τα έσοδα που λαμβάνει το Κουβανικό Κράτος, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που συνάφθηκαν μεταξύ όλων των μερών, προορίζονται για την χρηματοδότηση, βιωσιμότητα και ανάπτυξη ενός δωρεάν συστήματος υγείαςστην Κούβα, με υψηλή ποιότητα και καθολική κάλυψη. 

Η στάση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην κατασκευή εκστρατειών δυσφήμισης για αυτήν την μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια, είναι ευτελής και έχει πολιτικά κίνητρα. Είναι ψέμα η κατηγορία ότι οι κουβανοί επαγγελματίες και τεχνικοί υγείας βγάζουν από τις δουλειές τους τους ντόπιους γιατρούς, στις χώρες όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι κουβανοί γιατροί, κατά κανόνα, εργάζονται σε περιοχές απομακρυσμένες και με δύσκολη πρόσβαση, εκεί όπου δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες ζωής, δουλειάς και ασφάλειας συμφωνούνται με την ηγεσία των υπουργείων υγείας, έτσι ώστε να είναι οι καλύτερες δυνατές, δεδομένων των συνθηκών της κάθε χώρας που δέχεται τις υπηρεσίες.

Οι κουβανοί συνεργάτες υγείας δεν εμπλέκονται στα εσωτερικά θέματα καμίας χώρας. Δεν συμμετέχουν σε πολιτικές δράσεις και στην περίθαλψη που προσφέρουν δεν κάνουν καμία διάκριση με βάση την πολιτική ή ιδεολογική προτίμηση του καθένα. 

Από την άλλη μεριά, οι κινήσεις των επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης των αποστολών τους δεν οριοθετούνται ή περιορίζονται, πέραν των μέτρων ασφαλείας, ατομικών ή συλλογικών, που είναι αναγκαία για την προστασία τους, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κοινότητας όπου βρίσκονται, ακριβώς όπως κάνουν οι διεθνείς μονάδες και οργανισμοί σε επίσημες αποστολές οποιουδήποτε τύπου. Εάν οι κουβανοί επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της αποστολής τους θελήσουν να επιστρέψουν στην Κούβα για οποιονδήποτε λόγο, αμέσως διευκολύνεται η επιστροφή τους αεροπορικά, αναλαμβάνοντας το κόστος το Κράτος. 

Κανένα από τα μέλη των κουβανικών ιατρικών μπριγάδων δεν είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στις αποστολές, ούτε υπόκειται σε απειλές, χρήση βίας, καταναγκασμό, εξαπάτηση ή πίεση κανενός είδους για να εκτελέσει την εργασία του. Η παραμονή τους στις χώρες όπου εργάζονται είναι απολύτως εθελοντική.

Φυσικά φίλοι μου, η διατήρηση των επιτευγμάτων που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς ανάπτυξης της χώρας, ακόμα και της ιατρικής, είναι δύσκολη, αφού, από τη νίκη της επανάστασης το 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν κάνει πολλαπλές ενέργειες για να ρίξουν την κουβανική σοσιαλιστική κυβέρνηση και να ανακτήσουν την ηγεμονία τους και την κυριαρχία τους στην χώρα μας. Έχουν καθιερώσει έναν άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που αποτελεί το πρωταρχικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας και κάτω από αυτόν τον μανδύα πραγματοποιούν ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, που επηρεάζουν όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτες χώρες. Εκτός από τον αποκλεισμό, οι κυβερνώντες βορειοαμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως : ευθείες επιθέσεις, υπονόμευση και προπαγάνδα ενάντια στην Κούβα.

Η σημερινή διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αυξήσει την επιθετικότητά της, με στόχο να βλάψει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού, την καθημερινή του δραστηριότητα και να ενοχοποιήσει για αυτό την κουβανική κυβέρνηση, προσπαθώντας έτσι να αποδείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσει το λαό από το να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση. Έχουν πάρει πολλαπλού χαρακτήρα οικονομικά μέτρα που βλάπτουν τις πρωταρχικές πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την προσβαση της κουβανικής κυβέρνησης σε αναγκαία για τον πληθυσμό προϊόντα και για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, χρησιμοποιούν πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, εφευρίσκουν ψευδείς προφάσεις για να μας συμπεριλάβουν σε άδικες λίστες, κάνουν εκστρατείες ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις δράσεις της κουβανικής επανάστασης, δημιουργούν ακόμα ψεύτικα θύματα και ψευδείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης.

Η Κούβα κάνει μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ενώ αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες, και συνεχίζει την προσπάθεια για να κάνει πιο επαρκές το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, σε συνεχή διαβούλευση με τον λαό, όπου είναι αυτός που παίρνει τις βασικές αποφάσεις και προχωρά μπροστά την καθημερινή ζωή της χώρας.  Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα ενεργειών με βάση τον αποκλεισμό, ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση της Κούβας σε βασικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, για παράδειγμα, καθώς και την πρόσβαση σε πετρέλαιο και τρόφιμα. Αυτού του είδους οι ενέργειες είναι καταδικαστέες από τα Ηνωμένα Έθνη και από αλληλέγγυους φίλους σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτόν τον αγώνα για την αλήθεια, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, οι χειρονομίες και κινήσεις συνεργασίας των κουβανών εργαζομένων υγείας, καταστρέφουν τις επιθέσεις και τις παρερμηνείες σχετικά με το τι και ποιά είναι η πραγματική αλληλεγγύη των κουβανών επαγγελματιών υγείας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικές οι δράσεις των αλληλέγγυων φίλων όπως εσείς, για να δείξουμε την αλήθεια για την Κούβα.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και παρά τα ψέματα των εχθρών της κουβανικής επανάστασης, αποδεικνύεται ότι:
Η Κούβα μοιράζεται αυτό που έχει.
Η Κούβα σώζει ζωές.
Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες.

Ευχαριστώ πολύ.