Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Η Αργεντινή απορρίπτει τον Γκουαϊδό, την Ομάδα της Λίμα και τον οικονομικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας

Πηγή: redradiove.com

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες διαβεβαίωσε ότι το κράτος της Αργεντινής "δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η λύση στη δημοκρατική συνύπαρξη πρέπει να βρεθεί από τους Βενεζουέλανους χωρίς παρεμβάσεις".

Αυτές οι δηλώσεις μεταδόθηκαν μέσω του ραδιοφώνου AM 750 με τον Βίκτορ Ούγκο Μοράλες, στο πλα ίσιο των δηλώσεων του Φρεντερίκο Βιλιέγας, πρέσβη της Αργεντινής σε διεθνείς οργανισμούς, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Οι εξηγήσεις του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές ερμηνείες της θέσης του πρέσβη Βιλιέγας στη Γενεύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φερνάντεζ επιβεβαίωσε ότι "Δεν καταλαβαίνω γιατί συζητείται εάν αυτό είναι το ίδιο πράγμα που είπα στη G20 ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών, όπου έθεσα την ανησυχία για τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και οπουδήποτε στον κόσμο".

"Δεν υποστηρίζουμε τον οικονομικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας ή την ιδέα ότι πρέπει να γίνει επέμβαση σε αυτή τη χώρα για να κάνει μια δημοκρατία προσαρμοσμένη σε άλλους (...) ανέκαθεν υποστήριζα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οπουδήποτε πλευρά και να είναι".

Με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ότι η υποστήριξη που πρέπει να προσφέρουν οι χώρες της περιοχής είναι να προωθήσουν τον διάλογο και την εσωτερική επίλυση προβλημάτων:

"Δεν πρόκειται να προωθήσω πραξικόπημα κατά κανενός προέδρου, είτε μου αρέσει αυτός που επέλεξαν οι λαοί είτε όχι. Είμαι άνθρωπος δημοκρατίας (...) Στη Βενεζουέλα, η λύση στα προβλήματα των Βενεζουελάνων πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους ", υποστήριξε.

Σε αυτά τα πλαίσια, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι: "Υποστηρίζουμε μια δημοκρατική διαδικασία στις εκλογές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αναφερόμαστε στις προσεχείς νομοθετικές εκλογές που ήδη προετοιμάζονται. Αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος στον οποίο πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα κάνουν".

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι: "Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε εκλογική βάση. Επομένως, δεν αναγνωρίζουμε τον (Χουάν) Γκουαιδό όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση".

Τέλος, εξέφρασε την απόρριψή του για την Ομάδα της Λίμα, επειδή δημιουργήθηκε με την πρόθεση να χωρίσει την ήπειρο: "Δεν συμφωνούμε με αυτό που κάνουν (…) Δεν συμμετείχαμε σε μια συνάντηση της ομάδας, η οποία γεννήθηκε για να τερματίσει τον Unasur. Δεν συμμετείχα επίσης σε μια συνάντηση Prosur επειδή δημιουργήθηκε για να χωρίσει την ήπειρο", κατέληξε.