Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Νέος πρόεδρος στη Γουιάνα μετά που μακρά περίοδο αβεβαιότητας

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Γουιάνα ξύπνησε σήμερα ανακουφισμένη μετά το τέλος πέντε μηνών αβεβαιότητας και πολιτικής διαμάχης και με μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον μέχρι σήμερα ηγέτη και πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Iρφάαν Αλί.


Η νίκη του υποψηφίου του Προοδευτικού Λαϊκού Κόμματος (PPP) στις εκλογές της 2ης Μαρτίου επιβεβαιώθηκε μετά από 122 ημέρες μακράς διαδικασίας καταμέτρησης ψήφων γεμάτων με συνεχείς ισχυρισμούς για απάτη και ανωμαλία.

Η τελική έκθεση της Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι το PPP έλαβε 33 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός συνασπισμός της Εθνικής Ενότητας-Συμμαχία για την Αλλαγή (APNU-AFC), του απερχόμενου προέδρου, Ντέιβιντ Γκρέιντζερ, έλαβε 31.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιρφάαν Αλί, 40 ετών, πρώην υπουργός στέγασης στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΡΡΡ, ανακηρύχθηκε ένατος πρόεδρος της Γουιάνας.

Διορίστηκαν επίσης ο Μάρκ Φίλιπς ως πρωθυπουργός, ο πρώην πρόεδρος Μπαράτ Τζαγκντέο για τη θέση του αντιπροέδρου και ο Ανίλ Νάντλαλ ως νέος Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το ΡΡΡ έλαβε 233.336 ψήφους, έναντι 217.920 του APNU-AFC. Τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα έλαβαν αθροιστικά 5.214 ψήφους.

Η πολιτική διαδρομή του νέου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Γουιάνας περιλαμβάνει την θητεία, σε προηγούμενες κυβερνήσεις, των χαρτοφυλακίων στέγασης και υδάτων, βιομηχανίας, εμπορίου και τουρισμού.

Είναι μέλος του ΡΡΡ για περισσότερα από 20 χρόνια και το 2006 κατέλαβε έδρα στο κοινοβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε για τις εκλογές, ο Αλί συμπεριέλαβε κατά προτεραιότητα τη βελτίωση της οικονομίας, επηρεασμένη έντονα από την πανδημία Covid-19 και την προσπάθεια μιας ενταξιακής διακυβέρνησης.

Μια άλλη υπόσχεση είναι η κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, η ιατρική περίθαλψη, τα δομικά υλικά και ο γεωργικός, εξορυκτικός και δασικός εξοπλισμός.