Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πρόεδρος Φερνάντες: "Θα γίνει πολιτική του κράτους η διεκδίκηση των Μαλβίνων"

Πηγή: Telesurtv.net

Η κυβέρνηση της Αργεντινής προτίθεται να δημιουργήσει Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τις Μαλβίνες και να ορίσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας πέρα ​​από τα 200 μίλια.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι θα επιδιώξει να δώσει καθεστώς κρατικής πολιτικής στην διεκδίκηση της κυριαρχίας επί των Νήσων Μαλβίνων, στέλνοντας τρία νομοσχέδια στο Κογκρέσο.


Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο Φερνάντες ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Φελίπε Σόλα, και με τον γραμματέα Μαλβίνων, Ανταρκτικής και Νοτίου Ατλαντικού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ντανιέλ Φίλμους.

«Δέχθηκα τον Φελίπε και τον Ντανιέλ για να συζητήσουμε για τα τρία σχέδια νόμου που θα στείλουμε στο Κογκρέσο για να επιβεβαιώσουμε και να δώσουμε το καθεστώς της κρατικής πολιτικής στην διεκδίκηση της Αργεντινής για κυριαρχία επί των Νήσων Μαλβίνων και του Νοτίου Ατλαντικού και για την προστασία των εθνικών φυσικών πόρων».

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημέρας επιβεβαίωσης των δικαιωμάτων της Αργεντινής επί των Νήσων Μαλβίνων, Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Σάντουιτς και των πέριξ θαλάσσιων χώρων.

Τα νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να συζητήσουν το Κογκρέσο και, εφόσον εγκριθούν, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τις πολιτικές των Νήσων Μαλβίνων, να οριοθετήσουν το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας πέρα ​​από τα 200 μίλια και να αυξήσουν τις κυρώσεις για όσους ασκούν παράνομη αλιεία στα ύδατα της Αργεντινής.

Η παρουσίαση των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών είναι μια πολιτική που είχε ήδη προαναγγείλει ο αρχηγός του κράτους κατά την ομιλία ανάληψης καθηκόντων του, στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη, και κατά την έναρξη των συνεδριάσεων της Νομοθετικής Συνέλευσης, την πρώτη του προηγούμενου Μάρτη.

«Δεν υπάρχει άλλος χώρος για αποικιοκρατία στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Πρόεδρος Φερνάντες στην ομιλία του για το θέμα.

Ο υπουργός εξωτερικών Σόλα είπε από την πλευρά του ότι τα νομοσχέδια «στοχεύουν στην ενίσχυση της κυριαρχικής μας παρουσίας, της οικονομικής μας δραστηριότητας και στην προώθηση της μνήμης με συγκεκριμένες δράσεις, για τους ήρωες των Μαλβίνων και άλλους που έδωσαν τη ζωή τους στην Ανταρκτική».