Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν ροκ συγκροτήματα για να ανατρέψουν τον Τσάβες

Πηγή: www.hispantv.com

Επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ χορήγησαν πάνω από 20.000 δολάρια σε έναν οργανισμό για τη χρηματοδότηση ροκ συγκροτημάτων, ως όπλο προπαγάνδας. 

Ο διευθυντής της “Misión Verdad” (Αποστολή Αλήθεια) της Βενεζουέλας, Γκουστάβο Μπόρχες Ρεβίγια, ανέφερε την Πέμπτη ότι το (Βορειοαμερικάνικο) Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) χρηματοδότησε το 2011 ομάδες στη ροκ σκηνή της Βενεζουέλας προκειμένου να αποσταθεροποιήσει Κυβέρνηση του αείμνηστου Προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013). 

"Σε αυτό το σημείο, δεν προκαλεί καμία έκπληξη, η ικανότητα και η με μεγάλη χαρά υποταγή της μεσαίας καλλιτεχνικής τάξης της Βενεζουέλας, ψυχή και σώματι, στον παρεμβατισμό των ΗΠΑ. Το NED έχει μια μακρά ιστορία χρηματοδότησης κομμάτων, ΜΚΟ , συνδικάτων και άλλων αντι-Βενεζουελάνικων οργανώσεων“, δήλωσε ο Μπόρχες στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Ο αναλυτής σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή των ΗΠΑ, Τιμ Γκιλ, το NED είναι ένα θεσμικό όργανο "αποδεδειγμένα γνωστό ως βιτρίνα της CIA" και πλήρωσε έναν παραγωγό για να συνθέσει, να παράγει και να κυκλοφορήσει τραγούδια σχετικά με την “ελευθερία έκφρασης”. 

Ο Γκιλ, ο οποίος απόκτησε πρόσβαση στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μέσω του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA), δηλώνει ότι το NED ενέκρινε τη χορήγηση 22.970 δολαρίων σε μουσικά συγκροτήματα, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια παράσταση σε στυλ “συναυλία – διαγωνισμός συγκροτημάτων “.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Correo del Orinoco, οργανώσεις όπως οι Sin Mordaza και το Φεστιβάλ των Νέων Συγκροτημάτων "ενδέχεται να ήταν οι αποδέκτες αυτών των πόρων". Οι βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν επανειλημμένα, ανεπιτυχώς, να ανατρέψουν τον Τσάβες, του οποίου η επανάσταση βασίστηκε στην αντίθεση με τον  ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. 

Το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) , που δημιουργήθηκε από κοινού από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς βορειοαμερικάνους και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, στοχεύει στη στήριξη ομάδων στο εξωτερικό για την προώθηση της δημοκρατίας στις χώρες τους.

Επίσης, δεν είναι η μόνη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να προκαλέσουν ταραχές μέσω μουσικής σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 2014, αποκαλύφθηκε ότι ο Οργανισμός των ΗΠΑ USAID προσπάθησε κρυφά να διεισδύσει στην παράνομη σκηνή χιπ χοπ της Κούβας.