Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Επιτέλους, εκλογές στη Βολιβία στις 6 Σεπτέμβρη

Πηγή: Prensa Latina

Η de facto κυβέρνηση της Βολιβίας, επτά μήνες μετά το πραξικόπημα, τελικά συμφώνησε να διεξάγει γενικές εκλογές.

Το βράδυ της Κυριακής, η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες διαβεβαίωσε ότι θα εγκρίνει το νόμο που ορίζει την 6η Σεπτέμβρη ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.


Μέσω μηνύματος προς τη χώρα, η Άνιες δήλωσε ότι θα υπογράψει το Νόμο 691, που διαμορφώθηκε από το νομοθετικό σώμα, αλλά αντίθετα με τη θέλησή της.

Αν και η Άνιες, στη θέση που τοποθετήθηκε στις 12 του περασμένου Νοέμβρη, είχε ως αποστολή να συγκαλέσει νέες εκλογές, πέραν του ότι έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, καθυστέρησε όσο μπόρεσε τη θέσπιση του νόμου για τις εκλογές.

«Με καθορισμένη ημερομηνία, εναπόκειται πλέον στα όργανα του κράτους να εγγυηθούν εκλογές καθαρές και διάφανες, προφυλάσσοντας την υγεία και το δικαίωμα συμμετοχής χωρίς πολιτικές διώξεις», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Ας είναι ο λαός αυτός που θα καθορίσει δημοκρατικά την τύχη της αγαπημένης μας Βολιβίας», πρόσθεσε ο ιθαγενής ηγέτης, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στο πλαίσιο του πραξικοπήματος της 10ης Νοέμβρη εναντίον του.

Η επίθεση με το πρόσχημα της εκλογικής απάτης στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, έσπασε τη συνταγματική συνέχεια αυτής της χώρας, προκάλεσε σφαγές που κάλυψε η κυβέρνηση Άνιες, διάλυση της οικονομίας, των κοινωνικών πολιτικών, πολιτικές διώξεις και διαφθορά.

Η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών υποστήριξε την υποτιθέμενη απάτη σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία διαψεύδεται από τουλάχιστον πέντε έρευνες από διάσημους αναλυτές.