Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

47 δολοφονίες κοινωνικών ηγετών το 2020 στην Κολομβία

Πηγή: telesurtv.net

Η κολομβιανή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Somos Defensores, κατήγγειλε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 47 κοινωνικοί ηγέτες.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Somos Defensores προειδοποίησε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκαν 197 επιθέσεις εναντίον κοινωνικών ηγετών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.






Σύμφωνα με την Somos Defensores, οι πρώτοι μήνες του έτους ήταν «περίπλοκοι για τους ηγέτες στην Κολομβία», καθώς αναφέρθηκαν 47 δολοφονίες, 115 απειλές, 14 απόπειρες, 8 παράνομες συλλήψεις, 4 δικαστικές διώξεις και 8 καταναγκαστικές εξαφανίσεις. Αυτές είναι μερικές από τις επιθέσεις που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το 45% των βίαιων ενεργειών φέρεται να διαπράχθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες, για το 37% είναι άγνωστος ο δράστης, για άλλο 7% από κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, για το 8% υπήρχε ευθύνη διαφωνούντων των FARC και στο 2% η φερόμενη ευθύνη ήταν του ELN.

Οι ηγέτες που δέχτηκαν περισσότερες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν οι ιθαγενείς, με 59 επιθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν στα διαμερίσματα της Κάουκα και της Λα Γκουαχίρα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 27 περιστατικά. Οι ηγέτες συλλογικοτήτων, άλλος ένας τομέας που πλήττεται πολύ, αναφέρουν 21 περιστατικά, οι ηγέτες των κοινοτήτων 20 και οι αγρότες ηγέτες κατέγραψαν 17 περιπτώσεις.

Κατά την εξέταση της έκθεσης, σημειώνεται ότι από τις 115 απειλές που τεκμηριώθηκαν, 82 σημειώθηκαν μέσω φυλλαδίων, 18 μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μία μέσω email ή κοινωνικών δικτύων.

Η Somos Defensores επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της ότι το 2019 ήταν το πιο φονικό έτος της τελευταίας δεκαετίας για ηγέτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγράφοντας 844 επιθέσεις. Συμπεριλαμβανόμενων απειλών (628), δολοφονιών (124), επιθέσεων (52), συλλήψεων (29), εξαφανίσεων (3), δικαστικών διώξεων (1) και υποκλοπής πληροφοριών (49).