Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις για τη δολοφονία αφροαμερικανού από την αστυνομία [+VIDEOS]


«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει ο Τζορτζ Φλόιντ στον αστυνομικό που πιέζει το λαιμό του με το γόνατό του. Ένα βίντεο που έγινε viral δείχνει πώς ένας αστυνομικός πιέζει με το γόνατό του τον το λαιμό του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ . Τέσσερις αξιωματικοί έχουν ήδη αποβληθεί από το σώμα.

Χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν δικαιοσύνη στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από την αστυνομία. Κάποιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα με πέτρες και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. 


Ένα βίντεο που έγινε viral έδειξε το γεγονός που πυροδότησε τη διαμαρτυρία. Σε αυτό φαίνεται ένας αστυνομικός να πιέζει το λαιμό του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ με το γόνατό του. Ο άντρας δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι το FBI ξεκίνησε έρευνα και τέσσερις αστυνομικοί έχουν ήδη απολυθεί. Πολλές προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του αθλητισμού καταδίκασαν την αδικαιολόγητη βία της αστυνομίας εναντίον των μαύρων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη το βράδυ και συνεχίστηκαν μέχρι την Τετάρτη. Στον τόπο του θανάτου του Φλόυντ, αρκετοί διαδηλωτές άφησαν λουλούδια, ενώ ήταν παρούσα και η οικογένεια του θύματος. "Θέλω να κατηγορηθούν αυτοί οι αξιωματικοί για δολοφονία, γιατί αυτό ακριβώς έκαναν, διέπραξαν δολοφονία εναντίον του αδελφού μου", δήλωσε η αδελφή Φλόυντ Μπρίντζετ στο NBC , δηλώνοντας επίσης ότι έχει πίστη στη δικαιοσύνη. 

Σε ορισμένες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκε το δικαστήριο των δρόμων όπου αναφέρθηκαν οι διάφορες περιπτώσεις αστυνομικής βίας που συνδέονται με τον ρατσισμό. "Αυτή η καταχρηστική, υπερβολική και απάνθρωπη χρήση βίας κόστισε τη ζωή ενός άνδρα που είχε συλληφθεί από την αστυνομία για ένα μη βίαιο έγκλημα", δήλωσε ο δικηγόρος του Μπεν Κράμπ, σημειώνοντας επίσης ότι "Δεν μπορούμε να έχουμε δύο νομικά συστήματα, ένα για τους μαύρους και ένα για τους λευκούς". 

Ο δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει επίσης και άλλες αφροαμερικάνικες οικογένειες που υπέστησαν αστυνομική βία. Μία από τις υποθέσεις του είναι αυτή του Αχμέντ Άρμπερυ, ένα 25χρονο παιδί αφροαμερικανών που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο από δύο λευκούς στην Τζόρτζια. Και τότε ένα βίντεο που έγινε viral προκάλεσε την οργή του κοινού.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι επέκρινε τη βαρβαρότητα της αστυνομικής επέμβασης. «Για πέντε λεπτά βλέπουμε πώς ένας λευκός αστυνομικός πιέζει με το γόνατό του το λαιμό ενός μαύρου. Πέντε λεπτά », είπε ο δήμαρχος. «Όταν ακούτε κάποιον να φωνάζει για βοήθεια, υποτίθεται ότι θα βοηθήσετε. Αυτός ο αστυνομικός απέτυχε με την ουσιαστική ανθρώπινη έννοια. Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ ήταν απλώς φρικτό ", πρόσθεσε ο Φρέι.

Η Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατήγγειλε επίσης την «αδικαιολόγητη» αστυνομική βία κατά των μαύρων. "Το κοινό έχει δει το βίντεο, το να λες αυτό είναι ένα ιατρικό περιστατικό αποτελεί προσβολή".

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο σημερινός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αναφέροντας ότι "Είναι μέρος ενός κύκλου συστηματικής αδικίας που εξακολουθεί να υφίσταται στη χώρα μας". Ο πρώην συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα συνέκρινε το γεγονός με τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο μαύρος πέθανε από ασφυξία όταν συνελήφθη από λευκούς αστυνομικούς, έχοντας κατηγορηθεί για παράνομη πώληση τσιγάρων. 

Η υπόθεση του Γκάρνερ συνέβαλε στην άνοδο του κινήματος διαμαρτυρίας «Black lives Matter» (Η ζωή των μαύρων έχει σημασία) . Με τα χρόνια, άλλοι θάνατοι μαύρων Αμερικανών από λευκούς αστυνομικούς προκάλεσαν διαμαρτυρίες και ταραχές σε διάφορα μέρη της χώρας. 

Ο αθλητικός κόσμος συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις για την αστυνομική βία κατά της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ανάμεσά τους ήταν ο παίκτης ράγκμπι Κόλιν Κάπερνικ, ακτιβιστής κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Σε διαμαρτυρία, ο παίκτης αρνήθηκε να σηκωθεί ενώ παιζόταν ο  ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το Αστέρι του NBA Λε Μπρον Τζέιμς συμμετείχε επίσης στην καταγγελία. Ο παίκτης μπάσκετ δημοσίευσε στο Instagram την εικόνα του αστυνομικού με το γόνατό του στο λαιμό του Φλόυντ μαζί με μια άλλη φωτογραφία του Κάπερνικ , γονατιστό ενώ παιζόταν ο εθνικός ύμνος πριν από έναν αγώνα. Ο αρχηγός της ομάδας Λος Άντζελες Λέικερς έγραψε: «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ ??? Ή είναι ακόμα δύσκολο για εσάς; "